Hopp til innhold

Flytevest-Arne dømt: – Jeg er skuffet

– Jeg er skuffet over rettssystemet, og angrer på at jeg ikke tok advokat, sier Arne Pedersen.

Arne Pedersen i Ofoten tingrett

FLYTEVEST-ARNE: – De har dømt meg på sviktende grunnlag. Det var godkjent flyteutstyr i båten. Både blåsene og båten min er Veritas-godkjente, sier han til NRK.no.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Arne Pedersen er i Ofoten tingrett dømt for overtredelse av fritids- og småbåtlovens paragraf 28, og må betale 600 kroner i bot, subsidiært 1 dag fengsel. Han er også dømt til å betale saksomkostninger til det offentlige med 1.000 kroner.

– De hadde bestemt seg for å ta innersvingen på meg. Jeg merket det godt under hele rettssaken. De avbrøt meg hele tiden, lot meg ikke få fullføre resonnementene mine, sier Pedersen til NRK.no.

Ifølge dommen fant retten det bevist «utover enhver rimelig tvil at tiltalte ikke hadde egnet rednings- eller flytevest om bord i båten i henhold til loven, og han handlet uaktsomt»

Angret på at han ikke tok advokat

Fisker Arne Pedersen (90)

Den frittalende nordlendingen fra Bogen i Evenes ble rikskjendis over natta da han nektet å rette seg etter myndighetenes krav om å ha flytevest om bord i båten sin.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Arne Pedersen hadde ingen forsvarer da han for første gang i sitt liv satte beina i en rettssal 9. januar. Foruten et vitne førte han sin egen sak.

– I dag angrer jeg på at jeg ikke tok advokat. Jeg ser i ettertid at det nok hadde vært det lureste.

Likevel hevder 90-åringen hardnakket at han ikke er en slagen mann i dag.

– Dø skal jeg, men ikke av denne dommen. Men jeg er skuffet. Jeg har mistet troen på politi og rettsvesen, sier 90-åringen.

Pedersen er ikke bare skuffet over dommen. Han er også forbannet fordi det var NRK som ringte og fortalte om utfallet.

– Hva er det som skjer i rettsvesenet? Jeg får ikke posten før på ettermiddagen, så jeg har ikke hatt mulighet til å lese hele dommen. Det utrolig at jeg er den siste som får vite noe, sier han.

Ba om full frifinnelse

Da Arne Pedersen møtte i Ofoten tingrett 9. januar ba han om full frifinnelse, mens aktor la aktor ned påstand om bot på 600 kroner og 1.000 kroner i sakskostnader.

– Jeg har ikke gjort noe galt. Det er regelverket som er steike galt. Jeg håper på en naturlig avslutning av denne saken, nemlig en full frifinnelse. Det er et vanvittig regelverk som er laget av skrivebordsgutter, sa 90-åringen i retten.

Han viser til at han hadde to årer og to blåser i båten, som han mener ville være egnet til å holde ham flytende dersom han skulle falle i vannet.

– De har dømt meg på sviktende grunnlag. Det var godkjent flyteutstyr i båten. Både blåsene og båten min er Veritas-godkjente, sier han til NRK.no.

Men det ville ikke retten høre på. Nå er Arne Pedersen dømt til å betale bot og saksomkostninger på til sammen 1.600 kroner.

Å bli dømt lever han godt med. Men å bli idømt bot og saksomkostninger er ikke like greit for den pensjonerte sjømannen og båtbyggeren.

– Det svir, medgir han overfor NRK.no.

Det opprinnelige forelegget var satt til 500 kroner. Da Pedersen ikke erkjente straffskyld mente retten av boten må settes høyere enn forelegget.

– Retten kan ikke se at det foreligger formildende eller skjerpende omstendigheter. Retten kan heller ikke se at det er forhold ved tiltaltes økonomi som taler for at man kan fravike hovedregelen, heter det i dommen.

(artikkelen fortsetter under)

Arne Pedersen

Medieoppbudet var enormt da rettssaken mot Arne Pedersen startet i Ofoten tingrett 9. januar.

Foto: Håkon Jacobsen

– Skyter spurv med kanoner

Arne Pedersen synes flytevest-har vært en farse fra begynnelse til slutt.

– En vanvittig ressursbruk på en fillesak. Det er galimatias å dra en 90-åring for retten som bedriver matauk på blikkstille hav 40 meter fra land. Kystvakten burde heller konsentrere seg om trålere som dumper fisk, sier 90-åringen til NRK.no.

Politiadvokaten mener de bare hadde to alternativer da fritidsfiskeren nektet å vedta det forenklede forelegget: Påtaleunnlatelse eller bot.

– Henleggelse var ikke aktuelt. Det har med likhet for loven å gjøre. At han er 90 år betyr ikke at han skal behandles annerledes enn andre, uttalte Kvitvik.

Ble kjendis

Medieoppbudet var enormt da Ofoten tingrett torsdag 9. januar behandlet det tilsynelatende bagatellmessige bruddet på småbåtloven. I dagene etter rettssaken har ikke Arnes telefon stått stille.

– Folk har ringt fra hele landet for å støtte meg. De fleste er fiskere og sjøfolk. Til og med folk som jobber i Kystvakten har uttrykt sin støtte, forteller 90-åringen til NRK.no.

Tatt i kontroll 40 meter fra land

Den frittalende nordlendingen fra Bogen i Evenes ble rikskjendis over natta da han nektet å rette seg etter myndighetenes krav om å ha flytevest om bord i båten sin. Raskt ble det opprettet støttegruppe på Facebook med nær 30.000 medlemmer, og like før jul ble han kåret til «Årets Nordlending» av avisa Nordlys.

Det var 12. august i fjor at den spreke 90-åringen ble «tatt av Kystvakten og politiet mens han dro opp flyndregarnet 40 meter utenfor naustet sitt i Forra. Pedersen ble ilagt et forelegg på 500 kroner, subsidiært én dag i fengsel for ikke å ha flytevest i båten.

– Æ betale fan ikkje nåkka bot, sa Arne Pedersen til lokalavisen Fremover, som var med kystvaktskipet på kontrollen.

Også i tingretten nektet han å betale forelegget på 500 kroner. Dermed ble han tiltalt for brudd på småbåtloven, og måtte møte i retten.

I morgen begynner rettssaken mot 90 år gamle Arne Pedersen fra Evenes, som nektet å bruke flytevest ombord i båten sin. Men den 90-åringen angrer ikke på noen ting.