Normal

Advokat: – Arne (90) kunne sluppet med en advarsel

– Dette er saken om den lille mann mot Staten. Det er lett å skjønne at folk heier på 90 år gamle Arne Pedersen, sier advokat Torkel Johnsen.

90 åringnen Arne tror på frifinnelse. I dag måtte han i retten for ikke å ha flytevest i båten sin.

KAMPLYSTEN 90-ÅRING: – Jeg har ikke gjort noe galt. Det er regelverket som er steike galt. Jeg håper på en naturlig avslutning av denne saken, nemlig en full frifinnelse, sa Arne Pedersen i Ofoten tingrett i dag.

Johnsen har mange års erfaring i Jusshjelpen og var senest forsvarer for sauebonden Anny Unosen (63) som nylig ble frikjent etter at hun hugget ned ei furu med et ørnereir. Han skulle gjerne stilt opp som forsvarer for 90-åringen som nektet å som nekter å bruke flytevest i båten sin på blikkstille hav innerst i en fjord.

Rødvinsmarinerte 40-åringer i Oslofjorden

Advokat Torkel Johnsen

– Etter mitt skjønn handler denne saken utelukkende om persongalleriet – at den handler om en frittalende nordlending. Ellers er det ingen ting. Han har erkjent forholdet, han har ikke brukt vest og fulgt påbudet i norsk lov.

Foto: Gisle Forland / NRK

– Jeg tror mange kjenner igjen denne generasjonen som har ferdes trygt på havet i alle år, og aldri vært noe risiko for seg selv og andre. De er ute og drar småsei på blikkstille hav. Man får følelsen av at man bruker ressursene på et tilsynelatende bagatellmessig brudd på småbåtloven.

– De man bør komme til livs er rødvinsmarinerte 40-åringer i Oslofjorden. Det reelle problemet myndighetene vil til livs er ungdommer og middelaldrende menn som drikker alkohol og kjører båt i ruset tilstand, ikke gamlinger som fisker småsei utpå vågen, sier Torkel Johnnsen til NRK.no.

– En enkel og opplagt sak

Johnsen tror imidlertid ikke at Ofoten tingrett frikjenner Arne Pedersen.

– Jeg tviler på det. Dette er ingen en vanskelig sak, verken prinsipielt eller på andre måter. De faktiske forhold er kjent, og jussen er klar. Det som er uvanlig er at det er en 90 år gammel mann som er tiltalt.

Når en sak er såpass opplagt som denne, må det spesielle, formildende forhold til for å få en tiltalt frikjent, ifølge advokaten.

– At han er 90 år er ikke et slikt forhold. Lovregler gjelder uansett alder. Det eneste må være dersom du er svekket aldersmessig slik at du ikke er tilregnelig. Så vidt jeg kunne se er ikke det tilfelle her. Han vet meget godt hvilke regler som gjelder. Han er rett og slett uenig i at han skal bruke flytevest i båt, sier Torkel Johnsen til NRK.no.

– Skyter spurv med kanoner

Arne Pedersen i Ofoten tingrett

Salen i Ofoten tingrett var full av tilhørere, og medieoppbudet var stort da rettssaken mot Arne Pedersen startet i Ofoten tingrett i dag.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Den frittalende nordlendingen fra Bogen i Evenes ble rikskjendis over natta etter å ha nektet å betale en bot på 500 kroner for ikke å ha hatt flytevest i båten. Raskt ble det opprettet støttegruppe på Facebook med nær 30.000 medlemmer, og like før jul ble han kåret til «Årets Nordlending» av avisa Nordlys.

I dag møtte han i Ofoten tingrett i Narvik, tiltalt for brudd på småbåtloven. Også i tingretten nektet han å betale forelegget på 500 kroner.

– Årsaken til at saken vekker sånn interesse er at den handler om en mann som nærmest har vokst opp i båt, og dermed ikke utgjør noe risiko for verken seg selv eller andre. Mange føler nok at påtalemakten skyter spurv med kanoner, sier advokaten.

Kunne fått en advarsel

Advokaten minner om at politiet ikke etterforske alle straffbare forhold.

– Det er for eksempel forbud mot å drikke på offentlig sted. Mange får likevel bare beskjed om å helle ut ølet, så er de ferdig med den saken. Det er et relevant spørsmål om man ikke burde bedt 90-åringen om å bruke vest neste gang, og la det bli med det. Nå får man et fokus på og sympati rundt en eldre mann, og mindre rundt det åpenbare faktum at man bør bruke redningsvest i båt, sier Torkel Johnsen.

Mange har kritisert påtalemakten for feilprioritering og ressurssløsing ved å dra en 90-åring for retten for et så ubetydelig lovbrudd.

– Av og til må man ta fram mindre grove forseelser for å statuere et eksempel. Men kanskje har man valgt feil person i dette tilfellet, sier han.

Havner ikke bak murene

Når dommen faller innen to uker, kommer uansett ikke 90-åringen fra Evenes ikke til å havne bak murene.

– Statens innkrevingssentral vil innkreve boten. Det vil si ta pant i og selge eiendelene hans, avslutter Torkel Johnsen.

– Jeg har ikke gjort noe galt, og legger ned påstand om full frifinnelse, sa tiltalte Arne Pedersen (90) da han fikk siste ord i rettssaken i Ofoten tingrett.

KAMPKLAR: Arne Pedersen er tiltalt for brudd på småbåtloven, etter at han ble stanset i en kontroll uten flytevest i båten sin. – Jeg har ikke gjort noe galt, sier han.

I morgen begynner rettssaken mot 90 år gamle Arne Pedersen fra Evenes, som nektet å bruke flytevest ombord i båten sin. Men den 90-åringen angrer ikke på noen ting.

– Jeg aldri vært i en rettssal før, og har ikke forberedt meg. Jeg skal svare på alle spørsmålene deres, sier Arne Pedersen.