Hopp til innhold

Arbeiderpartiet mister halvparten av ordførerne i Nordland

En gjennomgang av kommunene i Nordland viser at Ap ligger an til å miste rundt halvparten av ordførerne etter valget. Senterpartiet ser ut til å doble sitt antall.

Bodø-ordfører Ida Pinnerød

Bodøs ordfører Ida Pinnerød, her fotografert under Aps valgvake.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

I 33 av 41 kommuner i Nordland har ulike partier inngått avtaler om samarbeid de siste ukene.

Arbeiderpartiet ser ut til å halvere antall ordførere, viser NRKs gjennomgang.

Trygve Slagsvold Vedum møter Jonas Gahr Støre til duell på folkemøte i Sakrisøy

TAPER OG VINNER: Ap-leder Jonas Gahr Støre og hans argeste konkurrent, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum barket sammen til valgduell i Lofoten i august. Valgresultatet viste at det var Vedum og Sp som ble valgvinner.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Leder i Nordland Arbeiderparti Ida Pinnerød erkjenner at partiet gjorde et dårlig valg.

– Vi skal gå i oss selv for å se hva vi har gjort feil. Det er åpenbart at vi har presentert for dårlige svar til velgerne våre. Vi må få bedre fram hvordan vi skal utvikle Nordland framover.

I forrige periode hadde partiet ordføreren i 25 av de da 44 kommunene. Så langt er det klart at de beholder ordføreren i 11 kommuner. I tillegg har de fått ordføreren på Træna.

– Vi er lei oss for de ordførerne som er tapt, men gleder oss over alle kommunene der vi beholder ordføreren, sier Pinnerød.

Ida Pinnerød og Ola Smeplass

Ola Smeplass fra Senterpartiet blir ny varaordfører i Bodø. Her sammen med ordfører Ida Pinnerød på valgkvelden 9. september i år.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

For to uker siden ble det klart at Ida Pinnerød fortsetter som ordfører i Bodø, etter å ha inngått avtale med Sp, SV, MDG og KrF. Senterpartiets Ola Smeplass blir ny varaordfører.

– Det vi kan glede oss over at det rødgrønne alternativet er betydelig styrket etter dette valget. Vi samarbeider veldig godt med Senterpartiet mange steder i Nordland.

Ifølge politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen i NRK har ikke Senterpartiet hatt varaordføreren i fylkets største by før, i hvert fall ikke i nyere tid.

– De er nok veldig fornøyd med å få varaordføreren, kanskje mer fornøyd enn de er med enkelte ordførere, sier Jacobsen.

Sp-ordfører i 13 kommuner

Partiet som går inn i en ny periode med flest ordførere i fylket er Senterpartiet, som ble den store valgvinneren i Nordland.

De har så langt sikret seg ordføreren i 13 kommuner, mot sju i forrige periode.

– Det er en bekreftelse på at en stadig større andel av befolkningen slutter seg til den politikken som Sp står for, sier påtroppende ordfører i Sortland, Karl-Erling Nordlund.

Det er inngått avtale med Sp, Ap, Rødt og SV – de samme fire partiene som har samarbeidet denne perioden.

Partiet hans fikk flest stemmer i fire av fem vesterålskommuner.

Gårdbruker Nordlund tar nå over ordførerkjedet fra Tove Mette Bjørkmo (Ap), som blir varaordfører. Det blir litt spesielt, innrømmer han.

ordforerkart_nordland

– Samtidig er det naturlig når styrkeforholdet mellom partiene er vesentlig endret. Nå må jeg må styrke bemanninga på gården. Det er en heltidsjobb å være ordfører, konstaterer han.

– Dramatisk for Høyre

Høyre får foreløpig sikret seg to ordførere i Nordland, SV har en og i fem kommuner står ordføreren på ei felles- eller bygdeliste.

I de siste åtte kommunene pågår det fortsatt forhandlinger om hvem som skal styre. I Evenes har valgstyret anbefalt at valget ikke godkjennes, etter flere avvik.

Eivind Undrum Jacobsen mener Høyres situasjon i Nordland er dramatisk etter høstens valg.

– I perioden 2011–2015 var Høyre ordførerpartiet, med 15 ordførere i fylket. Blant annet i Rana, Bodø og Narvik. I år taper de i kommuner de trodde de skulle vinne, for eksempel Vågan som får Sp-ordfører.