Valgstyret vil ikke godkjenne Evenes-valg: – Sterkt beklagelig, ifølge ordføreren

Rådmannens avviksrapport viser 26 avvik i Evenes-valget. Valgstyret anbefaler nå at kommunestyrevalget i Evenes ikke godkjennes.

Sisilja Viksund og Rolf M. Lossius

VALGTRØBBEL: Flere avvik i valgresultatet i Evenes kommune i Nordland, gjør at valgstyret anbefaler at kommunevalget ikke godkjennes. Her Evenes-ordfører Sisilja Viksund og rådmann Rolf M. Lossius.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Det er konklusjonen etter at valgstyret i Evenes hadde møte mandag.

– Valgstyret anbefaler at kommunestyrevalget i Evenes ikke godkjennes jf. valglovens §13-4. Det er en fryktelig vanskelig situasjon å være i for kommunen. Det er sterkt beklagelig, og det er tungt å stå oppe i dette, sier ordfører Sisilja Viksund (H) til NRK.

Vedtaket ble fattet med fire mot en stemme.

Den 8. oktober skal kommunestyret ta sin avgjørelse.

– Enten kan de godkjenne det, eller konkludere med at de ikke godkjenner valget. Da går det videre til Kommunal- og moderniseringsdepartementet som tar endelig avgjørelse i saken, sier ordføreren.

Oppdaget uoverensstemmelser

For to uker siden ble det oppdaget flere uoverensstemmelser i valgresultatet i Evenes. Valgstyret i kommunen vedtok å telle kommunevalgstemmene på nytt etter at det ble oppdaget uoverensstemmelser i fylkesvalgstemmene i Nordland en uke etter valget.

Evenes kommune har søkt råd hos Valgdirektoratet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet etter at de første feilene ble funnet.

Mandag hadde valgstyret et nytt møte, hvor konklusjonen ble å ikke godkjenne kommunestyrevalget..

26 avvik

Evenes rådhus

Det bor rundt 1375 mennesker i Evenes kommune.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Rådmannens avviksrapport konkluderer med 26 avvik.

– Summen av alle feil ansees å være svært alvorlig, sier ordføreren til NRK.

Valgprotokollens resultat er nøye gjennomgått og ifølge ordføreren er valgstyret er trygg på den er riktig ført.

Viksund understreker at mandat og kandidatfordeling har ikke endret seg.

– Dårlig tilrettelagt

Valgstyret mener videre at grunnlagsarbeidet før faktisk valg og selve gjennomføringen innehar såpass mange avvik at man må anse valget som svært dårlig tilrettelagt fra administrasjonen.

Valgstyret stiller også\ spørsmål ved sikkerheten rundt oppbevaringen av stemmesedlene.

– Valgstyret ser det som nødvendig med en evaluering av valggjennomføringen i Evenes. Opplæring, rutiner og retningslinjer for gjennomføring av valg ønskes fremlagt for nytt kommunestyre, skriver kommunen i en pressemelding.