NRK Meny
Normal

Ap dobbelt så store som Frp

Arbeiderpartiet tar fortsatt dobbelt så mange mandater som Frp i Nordland.

Meningsmåling Nordland 02.09.09

Hvem vil du stemme på dersom det var Stortingsvalg i morgen? Kilde: InFact for NRK. 1028 spurte i hvert fylke. Feilmargin 3 % intervjuene gjennomført 28. august 2009.

Foto: Grafikk

Arbeiderpartiet beholder dagens fire stortingsplasser, mens Fremskrittspartiet kun får to. Det viser en meningsmåling Infact har gjort for NRK Nordland.

2000 stemmer avgjør

Kun 2000 stemmer kan avgjøre kampen om den siste stortingsplassen, men Fremskrittspartiets toppkandidat Kenneth Svendsen er likevel skuffet:

Kenneth Svendsen

SKUFFET: Kenneth Svendsen, Frp.

Foto: Stortinget

- Vi har tydeligvis ikke nådd fram med budskapet vårt. Vi må skjerpe oss og sånn sett er det kanskje bra å få en nesestyver i slutten av valgkampen, sier Frp-toppen i Nordland.

Ingen endring på Stortinget

For stortingsrepresentantene er det ingen endringer i forhold til for fire år siden. Arbeiderpartiet tar fire av de faste, altså dobbelt så mange mandater som det Fremskrittspartiet klarer.

SV beholder sin ene representant, slik at Mer til kollektivtransport er sikret Stortingsplass. Også Senterpartiets Går for mer rød/grønt kan få fortsette med adresse Oslo. Også Full gass i Lofoten og Vesterålen får fortsette. Men det er klart rødgrønt flertall blant stortingsrepresentantene fra Nordland, i følge denne målinga.

Tor-Arne Strøm, Nordland Arbeiderparti

GLAD: Tor-Arne Strøm, Ap.

Foto: Arbeiderpartiet

De unge velger Ap

Omlag 50 prosent av førstegangsvelgerne og hjemmesitterne ved sist valg vil i følge målingen stemme Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiets førstekandidat Tor-Arne Strøm er fornøyd:

- Det er veldig gledelig at så mange støtter opp om Arbeiderpartiet og samtidig er det også gledelig at vi har et like godt resultat som ved det gode stortingsvalget i 2005, sier Ap-toppen i Nordland.

Disse kan du stemme på i Nordland

De rødgrønne går tilbake

I forhold til stortingsvalget for fire år siden går derimot de rødgrønne partiene tilbake. SV raser ned med over tre prosentpoeng. Ap mister 0,7 prosentpoeng mens Senterpartiet går fram med 0,8.

Vinneren er partiet Rødt, som går fram med to prosentpoeng i Nordland.

Høyre vokser, FrP-ras

I forhold til NRKs meningsmåling for Nordland for et år siden, har Frp mistet 10 prosentpoeng. Les: Fortsatt fremgang for Frp .

Den samme tendensen gjelder i forhold til valget for fire år siden, der Høyre gjorde det svært dårlig. I denne meningsmålingen går de blå fram 2,8 prosentpoeng. Fremskrittpartiet går derimot tilbake i forhold til 2005-valget, med 1,3 prosentpoeng.

Bikkjeslagsmål framover

Men Frp-topp Kenneth Svendsen er mer enn klar til sluttspurten fram mot valget:

- Ja, og jeg tenker at det blir veldig jevnt og at det blir et bikkjeslagsmål fram mot valget, sier Svendsen.

Krf taper 0,8 prosentpoeng i forhold til for fire år siden, mens Venstre går fram med 0,3 prosentpoeng.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.