Hopp til innhold

Ansgar lærte kongeparet å lukte på tørrfisk

I drøyt 40 år har Ansgar Pedersen jobbet med å lukte på tørrfisk. Og nettopp tørrfisk fascinerer, sa kong Harald da kongeparet besøkte øykommunen Røst i Lofoten.

Kongeparet får vist fram tørrfisk på Røst

Her får kong Harald og dronning Sonja se og inspisere tørrfisken på Røst, før de fikk en smakebit.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK
Se bildene fra den store folkefesten da kongeparet besøkte kommunen Røst i Nordland.

Denne uken er kongeparet på fylkestur i Nordland. Onsdag går turen til Røst og Værøy, ytterst i havgapet i Lofoten.

Ansgar Pedersen bor på Røst og har luktet på tørrfisk i 40 år. Da kongeparet ankom Røst i dag stod han klar med flere fulle kasser av tørrfisk.

Jobben til Pedersen er nemlig å bruke nesa for å sikre kvaliteten til tørrfisken, han er tørrfiskvraker.

– De var veldig interesserte og stilte masse spørsmål underveis. Det var kjempestas å få møte dem, forteller han etter møtet med kongeparet.

Den mest avgjørende rollen

Vrakerens jobb er å dele inn tørrfisken inn i forskjellige klasser basert på hvor god kvalitet den har. Og da er det viktig å ha ei god vekt i armen, i tillegg til en trent nese. Dette er et avgjørende steg i produksjonen.

– Jeg får da håpe at kongeparet ikke har så mye kunnskap om dette fra før, for da tar de jo kanskje over jobben min, ler Pedersen.

Ansgar Pedersen lukter på tørrfisk

Her demonstrerer Ansgar Pedersen hvordan han bruker nesen for å kjenne om tørrfisken er god eller dårlig.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Derimot er han ikke i tvil om at kongen og dronninga er fiskevenner. Det har de promotert og vært opptatte av, mener han.

– For å vite at fisken er bra må du først se inn i fisken for å se at den er hvit og fin, og så må du lukte der hvor hodet er skjært av og da skal den ha en fin og sunn fiskelukt. I tillegg må vrakere ha fine fingre for å kjenne på utsiden da fisken skal være slett og fin, og så på utsiden, forklarer Pedersen til NRK.

Kongen: – Tørrfisken fascinerer

Kongeparet er på sin offisielle fylkesturné denne uka. I sin tale til folket på Røst, avslørte kongen at han hadde forventet å se tørrfisk. Tørrfiskoperaen kongen og dronningen fikk oppleve, kom derimot som en overraskelse.

En oppsetning som tok for seg tørrfiskens historie og reise fra Italia til Røst - og som kongeparet så ut til å sette pris på.

– Det er noe med tørrfisken som aldri slutter å fascinere meg. Denne råvaren har vært uforanderlig i tilberedning i så mange år og er så viktig for så mange.

Tre barn vinker på Røst

Tre barn vinker med norske flagg mot kongeskipet som ligger til kai på Røst.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Hans Majestet Kong Harald fortalte at selv forstår han ikke hvorfor han og dronning Sonja har ventet så lenge med å besøke Røst sammen.

Kongen har nemlig vært på Røst før, sammen med sin far kong Olav.

– Det var sannelig på tide å komme tilbake, avsluttet kongen, før turen går videre til nabokommunen Værøy.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / redigering: Amalie Jakobsen