Vant i tingretten - nå møter han i retten igjen

Avisa Nordland ble dømt for å ha ærekrenket kirurgen Rastislav Kunda, og måtte betale 400.000 kroner i erstatning. I dag starter ankesaken.

Sjefredaktøren i Avisa Nordland mener pressens frihet til å drive kritisk journalistikk vil bli begrensa etter at avisa i dag ble dømt for æreskrenkelser. Avisa må betale legen i den såkalte kirurgiskandalen 400 000 kroner i erstatning.

Avisa Nordland dømt til å betale erstatning.

Ankesaken mellom Avisa Nordland og kirurgen Rastislav Kunda starter i Hålogaland lagmannsrett. Salten tingrett konkluderte i mars med at avisa ærekrenket kirurgen, da de omtalte den såkalte «kirurgiskandalen».

Avisa ble i tingretten dømt til å betale den tidligere kirurgen ved Nordlandssykehuset 400.000 kroner i erstatning, samt saksomkostninger på over 300.000 kroner.

Det var i juni 2010 at Kunda og hans utenlandske kollega ble identifisert med navn og bilde – og beskyldt for å ha lemlestet og fjernet friske organer fra kreftpasienter ved Nordlandssykehuset.

I løpet av en uke skrev norsk media nærmere 1000 saker om «operasjonsskandalen».

Flere nye vitner

Både Avisa Nordland og Rastislav Kunda vil føre flere nye vitner i Lagmannsretten.

Halvor Manshaus er avisas advokat og han sier at tingrettens avgjørelse er feil og at de håper at saken tar en ny vending i lagmannsretten.

– Denne saken er midt i kjernen av pressens oppdrag og avisa kunne ikke valgt å ikke skrive om saken.

(artikkelen fortsetter under)

Faksimile til sak om Rastislav Kunda

I løpet av en uke skrev norsk media nærmere 1000 saker om «operasjonsskandalen». Mange brukte beskrivelser som «skandalekirurger» og «tabbeleger».

Foto: Faksimile fra Avisa Nordland og VG

Stor påkjenning

Rastislav Kunda hadde håpet å unngå en ny runde i retten, sier hans advokat Synne Bjørvik Staalen.

– Det er klart det er jo en stor belastning å skulle gjennom dette en gang til. Men vi mener at det foreligger en rettsstridig ærekrenkelse. Vi ble hørt i tingretten og vi mener det er en god dom.

Forlot landet

Rastislav Kunda er en av to kirurger som ble anklaget for å ha feiloperert pasienter ved Nordlandssykehuset.

Begge de involverte kirurgene ble frikjent av Helsetilsynet, men valgte likevel å forlate landet.

Sykehuset fikk kritikk

Sykehuset fikk i etterkant kraftig kritikk fra Helsetilsynet, og flere toppsjefer gikk av, mens de to legene ble frikjent. Kunda sa da at både han selv og mange hans kolleger har måttet bruke mye tid på å gjenoppbygge tilliten til legene etter den såkalte kirurgiskandalen.

Saken er tidligere behandlet to ganger av Pressens Faglige Utvalg etter klager fra både Nordland legeforening og Nordlandssykehuset. Begge gangene ble avisen frikjent.

Hålogaland lagmannsrett har satt av fem dager til saken.

Kirurgen Ratsislav kunda snakker ut

VIDEO: I dag er Ratsislav Kunda sjefskirurg ved universitetssykehuset i Århus.

Avisa Nordland møtte Kunda i retten.