Hopp til innhold

– Både familien min og jeg savner Bodø

Kirurgen Rastislav Kunda, som nærmest måtte flykte fra Bodø etter den såkalte kirurgiskandalen 2010, kunne tenke seg å komme tilbake til byen. – Både familien min og jeg savner Bodø, sier han.

Kirurg Rastislav Kunda

PÅ JOBB I DANMARK: Rastislav Kunda fjerner gallestein ved hjelp av kikkhullskirurgi ved Århus universitetssykehus, da NRK besøkte ham i 2011. – Jeg har et bedre liv nå, men det er umulig å glemme. Til det fikk denne saken for stor oppmerksomhet, sier Kunda i dag.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Kirurgen Rastislav Kunda, som nylig vant mot Avisa Nordland i Høyesterett, sier at han aldri blir helt ferdig med den såkalte kirurgiskandalen ved Nordlandssykehuset.

– Medieoppslagene fra sommeren 2010 vil alltid forfølge meg, sier Kunda til NRK.

Rastislav Kunda, som nærmest ble jaget fra Bodø etter den såkalte kirurgiskandalen, sier han kan tenke seg å komme tilbake til byen.

– Norge og spesielt Bodø var vårt hjem. Både min kone, min lille datter og jeg savner Bodø hver eneste dag. Vi har fortsatt venner og støttespillere i byen, og jeg ser ikke bort fra at vi kommer dit på ferie en dag. Alt er mulig, sier Rastislav Kunda.

Den lille familien hadde slått seg ned på nordsida i Bodø. Rastislav Kunda, som opprinnelig kommer fra Slovakia, jobbet som gastrokirurg ved Nordlandssykehuset. Så i slutten av juni 2010 smalt saken i media. Kunda og en kollega ble identifisert med navn og bilde og ble beskyldt for å ha fjernet friske organer og ødelagt livet til mennesker.

Vant i Høyesterett

Kunda valgte å ta det han mente var grove ærekrenkelser til retten. Nylig fikk han fullt medhold i Høyesterett. Men seieren over Avisa Nordland gjorde at han igjen ble innhentet av fortiden.

– Beslutningen i Høyesterett betyr selvsagt mye for meg og min familie. Dommen er veldig tydelig, og det er jeg glad for. Men det er likevel ingen ideell situasjon. Denne saken har vært en prøvelse, og når saken blusser opp igjen kommer mange følelser tilbake, sier Kunda til NRK.

Gastrokirurgen jobber i dag med avansert og mage og tarmkirurgi ved Universitetssykehuset i Århus i Danmark. Her er han involvert i behandlingen av 600 pasienter i året som har kreft i bukspyttkjertel, lever- og galleveiskreft.

Tenker ikke på jobb i Norge

Faksimile til sak om Rastislav Kunda

MASSIV DEKNING: Den første uka ble det publisert nesten 1000 saker om den såkalte kirurgiskandalen.

Foto: Faksimile fra Avisa Nordland og VG

Men tankene rundt det som skjedde i Bodø er ikke langt unna.

– Etter dommen i Høyesterett har jeg fått mange tilbakemeldinger fra folk i Bodø og Nordland.

– Kan det bli aktuelt å komme tilbake for å jobbe i Norge?

– Jeg har ikke fått noe jobbtilbud for å si det sånn. Mange vil nok mislike at jeg kom tilbake, tror Kunda.

Også i Bodø var det mange som trodde på medieoppslagene om de to utenlandske kirurgene ved Nordlandssykehuset sommeren 2010. Kunda og familien opplevde å få negative kommentarer og reaksjoner fra folk i byen. Men han er ikke bitter på folk i Bodø.

– Folk trodde på det som mediene skrev. De ble forledet. Jeg ville reagert likedan dersom jeg leste om inkompetente leger som drev og opererte på folk, sier Kunda til NRK.

Må leve med rykte som drapsmann

Kirurg Rastislav Kunda

– Faglig kan jeg legge det bak meg, privat er det vanskeligere. Jeg vil alltid ha et rykte som drapsmann. Det er bare å google navnet så er saken der, sier Rastislav Kunda.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Han mener saka fra sommeren 2010 alltid vil forfølge han. Googler du navnet hans får du over 7.000 treff, og det er kirurgisaken det handler om. Oppslagene på nettet vil alltid være der, selv om han i dag har et godt rykte som fagperson.

– Faglig kan jeg legge det bak meg, privat er det vanskeligere. Jeg vil alltid ha et rykte som drapsmann. Det er bare å google navnet så er saken der.

Sykehuset har beklaget

Ved Nordlandssykehuset fikk operasjonssaken store konsekvenser. To sjefer gikk av – fordi denne typen kreftoperasjoner skulle vært gjort i Tromsø. Legene som ble oppfattet som syndebukkene ble frikjent i Helsetilsynets rapport.

I ettertid har den nye sykehusledelsen lagt seg flat og beklaget den personlige og profesjonelle belastningen de to utenlandske legene ble utsatt for.

– Nordlandssykehuset har gitt meg en offisiell beklagelse for den eksponeringen og syndebukkstempelet jeg fikk i saken. Det er greit, jeg vil ikke ta det høyere opp i systemet. Etter så mange år, vil det ikke hjelpe noen å ta dette videre. I dag føler jeg meg ferdig med sykehuset, sier Kunda.

Kirurgen Ratsislav kunda snakker ut

VIDEO: I dag er Ratsislav Kunda sjefskirurg ved universitetssykehuset i Århus.