Hopp til innhold

Amer blir utvist fra Norge i to år

I desember i fjor måtte Amer Al-Khouli pakke kofferten og forlate kona og to barn i Brønnøysund. Nå får han ikke komme tilbake til Norge på to år.

Amer Al-Khouli og kona Anette Rossvik Al-Khouli

Amer Al-Khouli og kona Anette Rossvik Al-Khouli må være fra hverandre i minst to år.

Foto: Ole- Christian Olsen / NRK

Amer Al-Khouli anket det to årige utvisningsvedtaket fra Utlendingsnemnda. Men i dag falt dommen i Borgarting lagmannsrett hvor staten ble frikjent, skriver Brønnøysunds Avis.

Dermed opprettholdes utvisningsvedtaket og Al-Khouli må forlate kone og to barn etter ti år i Norge.

– Det er trasig. Nå kan vi ikke lenger planlegge for fremtiden, alt er usikkert, sier Anette Rossvik Al-Khouli som sitter igjen i Brønnøysund med parets to felles barn.

Når NRK ringer har hun nettopp vært på Skype med ektemannen.

– Han er også skuffet selvfølgelig.

Løy om nasjonaliteten

Årsaken til at Al-Khouli nå må forlate landet er at han løy om identitet og nasjonalitet da han kom til Norge i 2003. Han oppga å være statsløs palestiner fra Vestbredden, men kom fra Jordan.

Asylsøknaden hans ble avslått fordi han ikke kunne bevise at han var statsløs palestiner. Ett år senere oppga han riktige opplysninger, og har fått være i landet. Siden den gang har han fått arbeidstillatelse og stiftet familie.

Men ifølge Utlendingsnemnda har Al-Khouli aldri hatt noen regulær tillatelse til opphold i Norge.

Møtte dra rett før jul

Før jul møtte NRK jordaneren og hans familie hjemme i Brønnøysund på samme dag som han måtte forlate landet.

– Det er en rar følelse. Veldig trist. Det er spesielt tungt å reise fra barna to uker før jul. Jeg kommer til å gå glipp av mye framover, sa Al-Khouli til NRK.no.

Det syntes også hans to barn på fire og fem år samt hans kone, som ikke visste når og om pappa i det hele tatt fikk komme tilbake til Norge.

– Det ser ut som jeg blir alenemor i mange år framover. Det kommer til å bli tøft. Vi skal nok klare oss gjennom jula, men det kommer noen uker og måneder etter det også, sa Anette Rossvik Al-Khouli.

(artikkelen fortsetter under)

Etter over ti år i Norge ble Amer Al-Koli utvist, og nå må han forlate sine to barn og norske kone i Brønnøy.

MÅTTE FORLATE BARNA: Det blir mye telefonkontakt og Skype framover på Amer Al-Khouli og barna Nora Agnete (5) og Tareq Elias (4). NRK møtte familien før jul på samme dag om Al-Khouli ble sendt ut av Norge.

Har bygd opp rengjøringsfirma

Amer Al-Khouli har bygd opp ISS renholdsavdeling i Brønnøy fra tre til 13 personer på få år og bidratt til skape vekst i lokalsamfunnet.

– Jeg har stiftet familie, startet et firma og er etter hvert godt integrert i det norske samfunnet, fortalte han.

Han fortalte at han løy om identiteten fordi han fryktet for sitt eget liv.

– Jeg kunne ikke risikere å bli sendt tilbake, sier han.

Men sendt hjem ble han uansett. Nå har han fått innreiseforbud i to år. Deretter kan han søke om familiegjenforening, men det er en prosess som kan ta flere år. Og utfallet er langt fra sikkert.

– Bor på gutterommet

Kona forteller at livet i Jordan ikke er lett for Al-Khouli.

– Han prøver å finne arbeid, men det er ingen ting å få. Det er en million syriske flyktninger i Jordan for øyeblikket og det gjør ting ekstra vanskelig, sier hun.

Al-Khouli har nå flyttet inn sammen med familien og bor på gutterommet sammen med tvillingbroren.

– Det er selvfølgelig en stor overgang fra livet her i Norge, sier Anette Rossvik Al-Khouli.

– Rett at han blir sendt ut

Al-Khouli har hele tiden fått stor støtte fra lokalmiljøet i Brønnøy. 19. desember gikk omkring 100 personer i fakkeltog til støtte for jordaneren.

Men stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) som er valgt inn fra Nordland, mener forvaltningen har handlet helt rett.

– Jeg synes dette må være et signal til ham og andre asylsøkere at de må samarbeide med norske myndigheter. Dette er trist, men vi må alle ta konsekvensene av våre handlinger. Jeg kjenner ikke til grunnene for at Al-Khouli ikke oppgav riktig informasjon om seg selv når han kom til landet, sa hun til Brønnøysunds Avis før jul.

Det var advokat Hilde Lund fra Regjeringsadvokaten som førte saken for UNE i retten.

– Denne saken handler om hvor grove usannhetene er, satt opp mot hensynet til Al-Khouli og familien. Den lange behandlingstiden har også vært et tema. Retten var i tvil, men konkluderte altså med at han får innreiseforbud i to år, sier hun.

– Barna er sinte på dem som bestemmer

Tvilen håper familien at skal komme dem til gode.

– Vi kan anke til høyesterett, det er det siste alternativet. Vi har ikke bestemt oss, men det kan være et godt alternativ når lagmannsretten har vært i tvil, sier Anette Rossvik Al-Khouli.

– Hvordan har barna deres reagert på at faren ikke lenger bor hjemme?

– Barna forstår ikke helt omfanget av saken. Men vi har forklart at det er noen i Norge som har bestemt at han ikke får komme hjem igjen. Barna er mest sint på dem som bestemmer, sier moren.