Aktor etter Arne-dommen: – Dette ble mye større enn jeg hadde trodd

Da aktor Torgeir Kvitvik tok ut tiltale mot Arne Pedersen hadde han ingen anelse om hva som var i ferd med å skje.

Arne Pedersen i Ofoten tingrett

I dag kom dommen mot flytevestnekteren Arne Pedersen fra Evenes i Ofoten. – Resultatet av rettssaken var nesten gitt på forhånd, sier aktor Torgeir Kvitvik.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

I dag kom dommen mot flytevestnekteren Arne Pedersen fra Evenes i Ofoten.

90-åringen som opprinnelig nektet å vedta boten på 500 kroner, ble dømt for overtredelse av fritids- og småbåtlovens paragraf 28, og må betale 600 kroner i bot. Han må også betale 1.000 kroner i saksomkostninger.

Dommen var akkurat som politiadvokat Torgeir Kvitvik hadde bedt om.

– Resultatet av rettssaken var nesten gitt på forhånd. De aller fleste skjønte at det måtte gå den veien. Loven er jo helt tydelig, sier han til NRK.no.

Vurderer å anke

Arne Pedersen selv var svært skuffet over dommen, men har ennå bestemt seg for om han skal anke.

– Det tror jeg heller ikke det er noe poeng i, sier Kvitvik.

– Jeg vil bli kjempeoverrasket om en slik sak som dette vil bli behandlet i lagmannsretten.

(artikkelen fortsetter under)

Aktor og politiadvokat Torgeir Kvitvik

– Da vi tok ut tiltalen var jeg innstilt på at dette kom til å havne i medias søkelys. Men jeg hadde ikke sett for meg hvor stort det skulle bli, sier politiadvokat og aktor Torgeir Kvitvik.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Mediestorm

Det var 12. august i fjor at den spreke 90-åringen ble tatt av Kystvakten og politiet mens han dro opp flyndregarnet 40 meter utenfor naustet sitt i Forra. Pedersen ble ilagt et forelegg på 500 kroner, subsidiært én dag i fengsel for ikke å ha flytevest i båten.

Det boten nektet han å vedta og dermed var det duket for rettssak.

Medieoppbudet var enormt da Ofoten tingrett torsdag 9. januar behandlet det tilsynelatende bagatellmessige bruddet på småbåtloven.

Og dermed ble aktor Kvitvik plutselig en sentral aktør i en av de mest omtalte rettssakene i 2014.

– Da vi tok ut tiltalen var jeg innstilt på at dette kom til å havne i medias søkelys. Men jeg hadde ikke sett for meg hvor stort det skulle bli, sier han.

– Det er jo spesielt at det er i en sånn sak at jeg skulle oppleve å bli mest eksponert.

Politiadvokaten forteller at han aldri har opplevd maken til engasjement.

– Det har kommet flere mailer med kritisk innhold mot politiet. Det har jeg aldri opplevd før. Jeg har hatt mange saker, men aldri før har helt utenforstående blandet seg inn. Også på privaten har flere villet diskutere saken.

Delte meninger

Kvitvik forteller at han har fulgt saken gjennom media. Han har også lest kommentarfeltene hvor meningsmotstanderne har debattert friskt.

– Opinionen har selvfølgelig vært delt i to. Men jeg har inntrykk av at flere etter hvert har sett saken fra vår side, forteller han.

– Det er kanskje naturlig at den første tanken til folk er at dette er en artig gammel mann, og at det er tullete av politiet å bruke ressurser på noe sånt. Men når jeg har pratet med folk og forklart litt om hvorfor vi måtte ta saken, opplever jeg at de fleste skjønner hvorfor det ble sånn, sier han.

Men at alle ikke blir enig, tar ikke Kvitvik så tungt.

– Jeg har ikke blandet meg inn i samfunnsdebatten, men registrerer at flere juseksperter har stått frem i media og støttet politiet. Det er jo bra, for media var lenge ganske ensporet i denne saken, sier han.

Kvitvik mener det ville bli veldig feil dersom Arne Pedersen skulle få særbehandling på grunn av høy alder.

– Hva om en 90-åring ble stoppet i trafikkontroll mens han kjørte i 80 kilometer i timen i 60-sonen. Skulle han da vinkes videre fordi han er gammel? Det vil være å undergrave ordningen med forenklet forelegg og sende ut helt feile signaler til andre som bøtelegges, sier Kvitvik.

– Jeg har ikke gjort noe galt, og legger ned påstand om full frifinnelse, sa tiltalte Arne Pedersen (90) da han fikk siste ord i rettssaken i Ofoten tingrett.
I morgen begynner rettssaken mot 90 år gamle Arne Pedersen fra Evenes, som nektet å bruke flytevest ombord i båten sin. Men den 90-åringen angrer ikke på noen ting.