NRK Meny
Normal

Advarer politiet i overgrepssaken

- Politiet bør ikke kontakte alle ofrene i overgrepssaken i Bodø.

Video nsps_upload_2009_11_26_20_11_39_1348.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

ADVARER: Thore Langfeldt er spesialist i psykologi og advarer politiet å kontakte alle ofrene i overgrepssaken i Bodø.

Det sier Thore Langfeldt til NRK Nordland. Langfeldt er spesialist i psykologi ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Problemer med offentligheten

– Det finnes en del barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep, spesielt gutter, som opplever at hvis de blir dratt inn i saken igjen, så får de problemer. Ikke nødvendigvis knyttet til den seksuelle opplevelsen de hadde, men at det blir en offentlig sak ut av det.

– Hvilke problemer?

I faresonen

– De kan bli avslørt, de kan havne i media, og de kan risikere at lokalemiljøet finner ut av det. Med andre ord er de i faresonen for å bli mobbet og stigmatisert slik at de ender opp med store psykiske problemer.

– Hva mener du politiet bør gjøre?

– Politiet har jobbet med disse sakene i flere år, de kjenner denne problematikken. Jeg synes politiet skal tillate seg å la noen av barna være i fred, og heller bruke de barna som er blitt skadet og som trenger hjelp som vitner i straffesaken.

– Hvis man tenker barnevern og barns rettigheter tror jeg FNs barnekonvensjon vil sette noen spørsmålstegn om hvorvidt det er riktig å dra alle disse barna inn i slike saker.

Vanskelig problem

– Men hvordan skal man vite hvem som bør få være i fred og hvem som bør innstevnes for retten?

– Det er et vanskelig problem, men de som skal arbeide med dette må sette seg grundig inn i problematiken på annen måte enn de har gjort tidligere. Det krever utdannelse, det krever fagpersoner og det krever en faglig forståelse av disse barna og hva man skal ta hensyn til.

Nagle gjerningsmannen

– I norsk rettsvesen tar man ikke så mye hensyn til vitner og ofre, fordi det er gjerningsmannen man skal ta. Og da legger man ikke særlig mye vekt på hvordan man skal forvalte ofrene. Da risikerer man å overkjøre ofrene for å få naglet gjerningsmannen, sier Thore Langfeldt.