– Vi må ha kapasitet til å følge med i disse områdene

Statsminister Erna Solberg vil bruke Orion-flyene på Andøya mer, men kan likevel ikke love at flybasen består også i fremtida.

Orion-fly på Andøya

Forsvarssjefen konkluderte i sitt fagmilitære råd med at han må legge ned Andøya flystasjon og dermed også overvåkingen i nordområdene med Orion-flyene. Men i statsbudsjettet bevilget regjeringen 35 millioner kroner for å øke aktiviteten til nettopp Orion-flyene.

Foto: Arkiv / Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Regjeringen satser 35 millioner på å øke aktiviteten til Orion-flyene på Andøya i statsbudsjettet, samtidig som forsvarssjefen foreslår å legge ned basen innen fem år. «Et paradoks», mener de tillitsvalgte.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg.

Foto: NRK

I en kommentar til VG sier statsminister Erna Solberg at regjeringen foreløpig ikke vet hvilken løsning de ender opp med.

– Vi må ha kapasitet til å følge med i disse områdene. Om det er godt nok å bruke mindre fly og satellitter slik han foreslår, kan ikke jeg på stående fot svare på. Vi mener i hvert fall i dag at vi skal bruke disse kapasitetene mer, sier statsministeren til avisa.

Hun legger til at forsvarssjefen ikke vil legge ned overvåkningen, men at han foreslår andre måter å gjøre det på.

– Hva vi ender opp med, det vet jeg ikke nå. Vi skal gjøre våre selvstendige vurderinger. Men vi har nylig forlenget levetiden til disse flyene, for å nettopp kunne bruke dem videre, sier Solberg.

Kan bli vanskelig å holde flyene i lufta

Andøya flystasjon ligger på Andenes i Andøy kommune i Nordland, og det er her forsvarets seks overvåkningsfly av typen P-3 Orion er stasjonert. Under den kalde krigen var basen svært viktig for forsvaret av Norge og Europa.

De maritime patruljeflyene har mulighet til å overvåke ubåttrafikk, noe droner ikke evner å gjøre i dag.

De tillitsvalgte frykter forslaget om nedleggelse skal føre til kompetanseflukt, noe som kan gjøre det vanskelig å holde flyene i lufta i årene som kommer.

– Forslaget har skapt så mye uro at folk allerede har begynt å se seg om etter annen jobb. Forsvinner personellet, går også produksjonen ned, sa fungerende hovedtillitsvalgt Sigurd Myrvold for Fellesforbundet i Luftforsvaret 2. oktober.

– Et av de viktigste bidragene Norge har gitt NATO

Ordfører Jonni Solsvik Andøy kommune

Ordfører Jonni Solsvik Andøy kommune.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Selv om det foreløpig er uklart hva regjeringen ender opp med å gjøre, er Andøy-ordfører Jonni Solsvik klar på at Norge må opprettholde forpliktelsen overfor NATO-alliansen.

I et intervju med NRK i slutten av september sa han at overvåkningsflyene er et av de viktigste bidragene Norge har gitt NATO, og at medlemslandene har en klar forventning om at Norge har en fullverdig maritim overvåkning i nordområdene også i årene som kommer.