Hopp til innhold

– Vi er dritlei av å henge på Esso

Ungdommene i Trofors synes ikke at den lokale bensinstasjonen er et godt nok fritidstilbud i kommunen.

Graneungdom om politikk

Valglogo

– Det er fint å drikke slush her. Det er det eneste, sier Vetle Haugen.

Og omtrent der stopper entusiasmen for sjåførrommet på Esso i Trofors i Grane kommune. Guttene på 14 og 15 år ønsker seg en ny plass, og den trenger ikke by på så veldig mye mer enn slush.

– Vi trenger ikke det dyreste anlegget. Bare vi har en plass å sitte og at det er plass til alle, sier Tor Håkon Håpnes.

Rommet på Esso er forbeholdt yrkessjåførene. Altså har både Vetle, Tor Håkon og de andre på samme alder noen år og sertifikater igjen, før de kan kalle seg «kvalifisert» for rommet. De føler seg dermed ofte uønsket.

Esso-grane

Guttene mener de er for store for Trofors ungdomsklubb.

Foto: Tor Håkon Håpnes/Vetle Haugen

Ungdomsklubb

– Vi har jo en ungdomsklubb. Men den er mer egnet for de mindre barna på 10–11 år. De blir litt for små for oss, forklarer Vetle Haugen.

– Ja, den drives av småunger også, legger Tor Håkon til.

De to får forståelse fra førsteamanuensis Reidun Follesø ved Universitetet i Nordland. Hun mener det er viktig å tenke over aldersforskjell mellom ungdommer.

– Det er kjempestor forskjell på en 13-åring og en 16-åring. Det er ulike interesser, og det er ulike ting de får lov til.

Reidun Follesø

Reidun Follesø ved Universitetet i Nordland.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Når både plan A og B svikter for Tor Håkon og Vetle, drar ungdommen til fotballbanen. Men fotball passer ikke for alle.

– Det er enklere med tilbud innenfor idrett og kulturskole. Der har en mulighet til å søke om midler. Men ikke alle trives med det, sier Follesø.

Ønsker lavere aldersgrense

Tor Håkon og Vetle synes det er vanskelig å få kontakt med politikerne. Guttene tror det ville vært lettere om de kunne stemme ved valget. Dette ville også gjort det lettere å engasjere seg mer.

– Ungdom bør få stemme når de er 16 år. Politikerne snakker mest til de som kan stemme. Det er forståelig nok, de har tunge oppgaver og stramme budsjetter, men da blir ungdommene flyttet ned på lista, sier Reidun Follesø.

Hun oppfordrer politikere til å invitere ungdommene inn i debattene.

– Gi de muligheten til å ta ansvar. Ungdom er dyktige, kompetente og kreative.

– Dårlig respons

Ordfører i Grane Bjørn Ivar Lamo

Ordfører i Grane, Bjørn Ivar Lamo.

Bjørn Ivar Lamo, ordfører i Grane, synes det er vanskelig å dra med seg ungdommen. Han opplever lite respons, men legger til at det kan være problematisk for ungdommen å nå ut.

– Aldersgruppa fra 12 til 18 år har ikke så mange kanaler. Vi har ungdomsråd og elevråd som kan komme med innspill. Men det har helt klart et forbedringspotensial.

Ordføreren oppfordrer ungdommer å sende brev til kommunen sin, eller engasjere seg i elevrådet.