Hopp til innhold

– Reinen klarer ikke la god mat være

Ifølge reinekspert er det overlevelsesinstinktet til dyrene som driver dem til å fråtse i buketter og kranser på kirkegårder.

Reinflokk spiser på kirkegård i Mosjøen

Mange har reagert på at om lag 30 rein stod og beitet på Mosjøen kirkegård. Ifølge biolog må det fysiske stengsler til for å hindre reinen i å ta seg inn.

Foto: Rune Lund

– Reinen spiser i hovedsak ulike typer lav om vinteren. Når det er tilgang på den typen mat er det å foretrekke, men reinen er plantespiser og kan spise hva som helst, forteller biolog Åshild Ønvik Pedersen ved Norsk Polarinstitutt.

Tidligere denne uken fortalte NRK om forbipasserende i Mosjøen som reagerte på at en flokk med reinsdyr forsynte seg av blomster og kranser på kirkegården. I etterkant har NRK mottatt svært mange reaksjoner på saken i sosiale medier.

Åshild Ørnvik Pedersen er bosatt på Svalbard og studerer rein der. Ifølge biologen er beiteforhold nøkkelen.

– Vinterbeitet er som en flaskehals. Da trekker dyrene ned til bynære strøk, for der finner de bedre mat. Og når du har en stor reinsdyrflokk kan det nok til tider være en stor utfordring med å holde styr på hvor alle er.

– Ødelegger for pårørende

Åshild Ønvik Pedersen

Biolog Åshild Ønvik Pedersen.

Leder for reinbeitedistriktet, Torstein Appfjell

Reineier Torstein Appfjell.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det er mange som har reagert på dette, og de er rystet. Kirkegården ligger jo midt i sentrum av Mosjøen. Mange reagerer på at reinen ødelegger det familie og pårørende har stelt i stand, sier Rune Lund til NRK.

Mosjøværingen tok bildet av flokken på om lag 30 rein som beitet på kirkegården. Lund sier han har forståelse for at en reineier ikke kan ha fullstendig kontroll på alle reinene, men sier han reagerer fordi det er snakk om en kirkegård.

Overfor NRK beklager eieren av reinene dyrenes taktløse valg av beitemark.

– Såpass respekt har jeg for dem som ligger der og deres pårørende. Reinen skal ikke være på kirkegården, og vi tar dette på alvor, sier reineieren og lederen for reinbeitedistriktet Jillen-Njaarke, Torstein Appfjell til NRK.

Reineierne har flere ganger vært ute og jaget bort dyr. Ifølge Appfjell er det vanskelige beiteforhold området.

– Aktive stengsler eneste som hjelper

– Reinen er drevet av å spise. Den trenger mat for å vedlikeholde systemet sitt, og der de finner god mat vil de innfinne seg. På kirkegården er det ferske blomster og kranser, noe som er svært interessant, sier biolog Åshild Ønvik Pedersen.

– Men er reinen så lur at hvis den vet det var mat på et sted én gang, kan den komme tilbake?

– Jeg tenker at ja, så smarte er de. Når de har funnet et godt matfat vil de benytte seg av det igjen. Det er med på å spare energi.

Reinen klarer rett og slett ikke å la maten være. Og å hindre reinen i å ta seg inn til matfatet, kan ifølge biologen bli en utfordring.

– Da tror jeg man må gå aktivt inn og gjerde inn eller flytte reinen. Når dyrene først har oppdaget området kan det være vanskelig å virkelig ta fra dem den muligheten.