Hopp til innhold

– Det er ikke farlig å være redd, men det er jo ubehagelig

Terrortrusler har til hensikt å skremme, men det er opp til enhver hvor redd man skal bli, mener Guri Ingebrigtsen, psykiater og tidligere sosial- og helseminister.

Guri Ingebrigtsen

IKKE FARLIG: Guri Ingebrigtsen jobber som psykiater i Lofoten og er tidligere sosial- og helseminister. Hun mener vi ikke må la oss skremme av terroristene, selv om redsel er en naturlig reaksjon.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

Torsdag ble det kjent at det foreligger en konkret terrortrussel mot Norge, og mange er engstelige og har en følelse av uro som følge av det.

– Da det ble kjent hørte jeg på radio i bilen, og tenkte at dette ikke angår meg. Det er uvirkelig at noe slik skjer her, sier Guri Ingebrigtsen til NRK.no.

Ingebrigtsen jobber som psykiater ved Lofoten distriktspsykiatriske senter og var i perioden 2000-2001 sosial- og helseminister i den første regjeringen Stoltenberg.

Redsel er en helt normal reaksjon på trusler av alle slag.

Guri Ingebrigtsen

– Hvis noen ønsker å oppnå noe med disse truslene, så er det jo å skremme oss, og det ser det ut som de klarer også.

Den tidligere Arbeiderpartitoppen mener likevel det er viktig å huske på at Norge er en del av verden, og at det har vært trusler og terrorangrep i andre land.

– Vi har også vært utsatt for terror i eget land og har visst om at dette kunne skje. Jeg er veldig glad for at myndighetene er åpne og tydelige på at det er en trussel mot Norge akkurat nå, sier Ingebrigtsen.

– Noen reagerer med redsel på meldingen om mulig terror, hva tenker du om det?

Redsel er en helt normal reaksjon på trusler av alle slag. Det er en førstereaksjon for veldig mange, og gjør at man forbereder seg og gjør seg klar til å agere på denne trusselen.

Tips til deg som er redd

Ingebrigtsen forteller at det viktigste man kan gjøre for å gripe an redselen er å snakke med personer rundt seg som man føler seg trygge på.

– Fortell hva du føler og tenker og lytt til hva de andre tenker. Det tror jeg er den beste måten å håndtere redsel og engstelse på.

Siden terrortrusselen ble kjent for befolkningen torsdag morgen har det vært mange rykter og usannheter i blant annet ulike sosiale medier.

Ett av ryktene som har versert på Facebook går ut på at PST jakter seks terrorister som har flere folksomme steder på Østlandet som mål. Ifølge ryktene skal meldingen komme fra en nær kilde i PST.

Psykiateren tror det er lurt å koble seg litt av internett akkurat nå.

– Det verserer så mye usant på Facebook og lignende som skremmer folk unødvendig. Det beste tror jeg er å forholde seg til de offisielle nyhetene, der får man sannheten så langt det lar seg gjøre.

– Ikke farlig å være redd

De siste dagene har det blitt gjort flere tiltak for å øke beredskapen. Folk som skal over grensene må være forberedt på å møte bevæpnet politi og bli bedt om å legitimere seg, og Kystverket har hevet det maritime sikringsnivået til nivå 2 med umiddelbar virkning for alle norske havneanlegg som omfattes av den internasjonale ISPS-koden. Det betyr blant annet sikkerhetsklarering for personer som oppholder seg ved havneanlegg.

Guri Ingebrigtsen og Helene Kaltenborn

HAR KJENT PÅ REDSELEN: Da datteren Helene Kaltenborn dro på sommerleiren til AUF på Utøya, la Guri Ingebrigtsen seg på operasjonsbenken i Tromsø.

Foto: Lars-Bjørn Kaltenborn / NRK

Alt dette kan være med på å skape redsel. Men redselen er ikke farlig, forteller Ingebrigtsen.

– Det er ikke farlig å være redd, men det er jo ubehagelig. Det verste man kan gjøre er å lese alt man kommer over om terrorfaren, det trigger bare enda mer redsel.

Hun har selv kjent på redselen. Da datteren Helene Kaltenborn dro på sommerleiren til AUF på Utøya, la Guri Ingebrigtsen seg på operasjonsbenken i Tromsø. Den tidligere sosialministeren for Arbeiderpartiet fikk diagnosen tykktarmskreft med spredning i juni 2011.

Operasjonen ble gjennomført 21. juli, dagen før den skjebnesvangre datoen på Utøya. Den 22. juli lå Guri Ingebrigtsen i en døs på sykehusrommet, da noen hadde fått med seg nyheten fra Utøya.

– De som har opplevd terror eller lignende situasjoner tidligere kan få gamle følelser opp igjen. Så ta gjerne en telefon hvis du vet om noen som er alene for å høre hvordan de har det akkurat nå, sier Ingebrigtsen.

Hun mener det viktigste nå er å leve livet slik man ønsker det selv.

– Vi må ikke la terrorister ødelegge for oss. Det er på en måte vår oppgave for oss selv i en skremmende tid.

Video 7b268b1b-fefe-449c-9687-257c9ae5784a.png