Hopp til innhold

Forsvarer til overgrepssiktet: – Dette er en verden han selv mener han ikke er en del av

Den overgrepssiktede næringstoppen fra Vefsn har fortsatt ikke tatt stilling til skyld i saken. – Han kjenner seg ikke igjen i å skulle være en del av et mulig pedofilt nettverk, sier forsvareren.

Justisbygget i Mosjøen

Her i Justisbygget i Mosjøen sitter mannen i 60-årene varetektsfengslet.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Det var for to uker siden mannen i 60-årene ble pågrepet og siktet for seksuelle overgrep mot barn under 14 år. I tillegg fant politiet overgrepsbilder av barn som var delt mellom flere personer. Totalt er 15 personer fra hele landet pågrepet i saken.

Ny pågripelse i dag

En mann i 60-åra ble mandag formiddag pågrepet i Grenland i forbindelse med den landsomfattende overgrepssaken som ble avslørt på Helgeland sist uke.

Mannen blir dermed den 15. personen som så langt er pågrepet i saken der elleve politidistrikter rundt om i landet er involvert.

Beslag

Politiet har beslaglagt elektronisk utstyr i mannens bolig, og vil antakelig avhøre vedkommende tirsdag, etter at beslagene er gjennomgått. Sæthre opplyser at mannen ikke tidligere er kjent av politiet. Det er ennå ikke tatt stilling til om politiet vil begjære mannen varetektsfengslet.

Helgelandsmannen tar siktelsen tungt

Saken hadde sitt utspring i Helgeland politidistrikt, der en mann i 60-årene er fengslet, siktet for overgrep mot et barn under 14 år. Funn gjort på mannens mobiltelefon har ført til en rekke pågripelser for besittelse og distribusjon av overgrepsbilder av barn helt ned i 4-5-årsalderen.

Mannens forsvarer Christian Wulff Hansen sier klienten tar siktelsen tungt:

– Han er blitt spurt om det, men foreløpig har han ikke tatt stilling til straffskyld. Han har forklart seg svært detaljert om alt politiet vet. Han samarbeider så godt han kan.

Mannen i 60-årene er klar over at siktelsen er alvorlig. Mer vil han ikke si om saken.

– Dette av respekt for fornærmede og andre i sin egen nære krets. Men også av hensyn til fornærmedes nære krets, sier forsvareren.

Siktede: – Dette er ikke meg

Christian Wulff Hansen

TAR SAKEN TUNGT: Forsvarer Christian Wulff Hansen sier klienten hans tar saken tungt. – Han kjenner seg ikke igjen i politiets framstilling.

Foto: Frank Nygård / NRK

Ifølge Christian Wulff Hansen føler siktede seg dratt inn i saken som kan se ut som opprullingen av et pedofilt nettverk.

– Dette er en verden han selv mener han ikke er den del av. Han sier at dette ikke er hans måte å agere på. Han føler seg dratt inn i en verden som han selv mener han ikke er en del av. Og som han ikke ønsker å være en del av. Han føler at dette ikke er ham.

– Men likevel har han hatt en mobiltelefon hvor det er blitt utvekslet overgrepsbilder?

– Ja. Og det er et faktum som politiet har gått ut med, sier Wulff Hansen.

Det er bare Wulff Hansens klient som er siktet for overgrep. De andre sakene gjelder distribusjon og oppbevaring av overgrepsbilder, sier han.

– Ikke hovedmann i pedofil ring

– Det er selvsagt alvorlig nok. Men jeg har ikke fått forståelsen av at det er snakk om en ring av mennesker som begår overgrep mot barn.

Wulff Hansen mener klientens hans ikke er noen hovedmann i denne saken.

– Mitt klare inntrykk er at han ikke er noen hovedmann i en ring av pedofile.

– Skjønner han at han kan få dette stempelet?

– Nei, det tror jeg ikke han skjønner.

Avslørt av ring

På flere av overgrepsbildene som er funnet på den overgrepssiktedes mannens mobiltelefon kan man se en ring som synes å ha samme form som beslaglagt ring fra siktede.

Disse bildene gir påtalemyndigheten skjellig grunn til å mistenke at det er siktede som har begått overgrepene.

Bilder som er funnet på mannens mobil i siktedes bil viser overgrep mot barn, samtidig som det på telefonen er andre bilder av fornærmede i det som synes å være siktedes leilighet.

På noen av bildene kan man se en ring som synes å ha samme form som beslaglagt ring fra siktede.

Fem i Trøndelag

Så langt har det vært fire pågripelser i Nord-Trøndelag politidistrikt og to i Midtre Hålogaland og én hver i politidistriktene Helgeland, Sør-Trøndelag, Sunnmøre, Hordaland, Rogaland, Hedmark, Telemark, Follo og Oslo. De to som ble pågrepet i Hordaland og Oslo ble sjekket ut av saken før helgen. I ytterligere tre politidistrikter jobbes det fortsatt med saken.

Bortsett fra mannen i 60-årene som sitter fengslet i Helgeland, er ingen av de øvrige pågrepne fremstilt for fengsling.

– De slippes fri etter hvert som vi får gjennomført ransaking, avhør og eventuelle beslag, forklarte politiadvokat Jonas Nerdal i Helgeland politidistrikt før helgen.