Hopp til innhold

15-20 pågrepet etter funn av overgrepsbilder

Da politiet sjekket mobiltelefonen til en overgrepssiktet mann i 60-årene, fant de grove overgrepsbilder som var distribuert til mottakere over hele landet. Så langt er mellom 15 og 20 personer pågrepet.

Pressekonferanse overgrepssak, Kristian Hanssen og Jonas Nerdal

INFORMERTE MEDIA: Etterforskningsleder Kristian Hanssen og politiadvokalt Jonas Nerdal informerte media om varetektsfengslingen av en næringslivstopp i 60-årene.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

15–20 personer i 14 politidistrikt er pågrepet etter funn av materiale som viser seksuelle overgrep mot barn hos en næringslivstopp i 60-årene fra Vefsn på Helgeland.

Funn som er gjort på den overgrepssiktedes mobiltelefon har ført til at mellom 15 og 20 menn i halvparten av Norges politidistrikt ble pågrepet i en koordinert politiaksjon mandag og tirsdag denne uka.

– Alle disse personene er siktet for besittelse og spredning av materiale som viser overgrep mot barn. Det er gjort beslag i mobiltelefoner og pc-er, sier etterforskningsleder Kristian Hanssen på en pressekonferanse i Mosjøen tirsdag.

De aller fleste som er pågrepet har erkjent besittelse og eller distribusjon av ulovlig materiale, og at disse vil få en straffereaksjon. Politiet utelukker ikke at noen av disse personene kan bli varetektsfengslet.

Pedofiliring?

Beslagene skal ikke være ferdig analysert overalt, men ifølge politiet består beslagene av både filmer og bilder som viser barn i seksuelle positurer og seksualisert omgang med både voksne og andre barn.Her det snakk om barn helt ned i 4-5-årsalderen.

– Dette er et bredt spekter av overgrepsmateriale. Om det er norske eller utenlandske barn som er med i filmene, er heller ikke klarlagt. Det er en alvorlig sak, og den kan bli større, sier Kristian Hanssen.

Politiet utelukker ikke at de er i ferd med å rulle opp en større pedofiliring.

– Det er vanskelig å si hvor sterk tilknytning de har til hverandre, det vil den videre etterforskningen vise. Men det er naturlig å tenke i den retninga når vi pågriper så mange personer ut fra funn hos en person.

Det kan bli aktuelt å be Kripos om bistand i saken.

Fant adresseliste på mobiltelefon

Justisbygget i Mosjøen

Politiet på Helgeland utelukker ikke at de er i ferd med å rulle opp en større pedofiliring.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Saken startet sist uke da en næringslivstopp fra Vefsn sist uke ble pågrepet og siktet for seksuell omgang med barn under 14 år.

– Politiet på Helgeland mottok en bistandsanmodning fra Sør-Trøndelag politidistrikt om å pågripe en person i vårt distrikt, mistenkt for overgrep mot barn. Han ble pågrepet, siktet og varetektsfengslet i fire uker for seksuell omgang med barn og besittelse og distribusjon av materiale som viser overgrep mot barn, sier politiadvokat Jonas Nerdal.

Det var da politiet undersøkte den betrodde næringslivstoppens mobiltelefon, at de gjorde funn som tyder på at en større pedofiliring kan være under opprulling.

Usikre på antall ofre

Politiet er foreløpig sparsom med opplysninger om ofrene i saken.

– Vår førsteprioritet har vært å forhindre flere overgrep andre steder i landet. Nå du distribuerer eller mottar overgrepsmateriale er du med på å drive en industri som begår seksuelle overgrep mot barn, sier politiadvokat Jonas Nerdal i Helgeland politidistrikt.

Nå jobber politiet på spreng med å finne ut om det kan være snakk om konkrete seksuelle overgrep i tillegg til oppbevaring og spredning av overgrepsmateriale.

– Foreløpig har vi ikke funnet bevis på dette.

Kan ikke utelukke flere pågripelser

Politiet sier det er vanskelig å si hvor godt de siktede personene kjenner hverandre.

– Det vi foreløpig vet er at de har delt overgrepsmateriale. Den videre etterforskningen av de tekniske beslagene rundt om i landet vil avdekke dette, sier Nerdal.

Hvor de andre personene befinner seg vil politiet ikke gå nærmere inn på nå.

– Men vi kan ikke utelukke at det blir flere pågripelser, sier Hanssen.

To arrestert i Nord-Trøndelag

Flere av de pågrepne mennene bor i Trøndelag. Politiadvokat Trude Skogen bekrefter overfor NRK.no at flere personer ble pågrepet i Nord-Trøndelag tirsdag.

– En person er arrestert i Sør-Trøndelag. Han ble arrestert i går, sier etterforskningsleder Geir Ole Momyr.

Ingen av de to vil si noe mer om saken, og henviser til Helgeland politidistrikt for ytterligere kommentarer.

Politiet regner med de står overfor en langvarig etterforskning.

– Vi ser allerede nå at vi har en omfattende etterforskning foran oss, sier politiadvokat Jonas Nerdal.

Razzia på arbeidsplassen

Mosjøen

Politiet gjennomførte mandag en razzia mot arbeidsplassen til den overgrepssiktede næringslivstoppen fra Mosjøen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Politiet gjennomførte mandag en razzia mot arbeidsplassen til den overgrepssiktede næringslivstoppen fra Helgeland.

Mannen i 60-årene ble i forrige uke varetektsfengslet i 4 uker, siktet for seksuell omgang med barn under 14 år. Det kan også være snakk om barn under 10 år. Hvor og når dette skal ha skjedd har politiet så langt ikke villet si noe om. Siktelsen omfatter også besittelse av materiale som viser overgrep mot barn.

– Betrodd næringslivstopp

Mannen skal etter det NRK erfarer være en betrodd næringslivstopp fra en kommune i Midt-Helgeland.

Politiet beslagla blant annet datautstyr fra arbeidsplassen hans.

Mannen ble pågrepet mandag i forrige uke og senere varetektsfengslet i et lukket rettsmøte. Her ble han også ble underlagt brev- og besøkskontroll i to av ukene.