Hopp til innhold

To sjekket ut av overgrepssak

To av dem som er pågrepet i forbindelse med overgrepssaken som er avslørt i Helgeland politidistrikt, er sjekket ut av saken. Nå får politiet hjelp av Kripos.

Justisbygget i Mosjøen

VARETEKTSFENGSLET: Her i Justisbygget i Mosjøen sitter den overgrepssiktede mannen varetektsfengslet i fire uker.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Den ene personen kommer fra Hordaland og den andre fra Oslo, opplyser politiadvokat Jonas Nerdal i Helgeland politidistrikt til NRK.no.

Så langt er 14 personer så langt er pågrepet i ti politidistrikter rundt i landet.

Saken startet på Helgeland hvor en mann i 60-årene er fengslet, siktet for overgrep mot et barn under 14 år.

Funn av en adresseliste på mannens mobiltelefon har ført til en rekke pågripelser for besittelse og distribusjon av overgrepsbilder av barn helt ned i 4-5-årsalderen.

To sjekket ut

Så langt har det vært fire pågripelser i Nord-Trøndelag politidistrikt og to i Midtre Hålogaland og én hver i politidistriktene Helgeland, Sør-Trøndelag, Sunnmøre, Hordaland, Rogaland, Hedmark, Follo og Oslo.

To av disse er blitt sjekket ut av saken.

I ytterligere fire politidistrikter jobbes det fortsatt med saken, og Nerdal sier politiet vil komme tilbake med en oppdatert status derfra senere.

Han vil ikke gå spesifikt inn på kjønnsfordelingen i saken.

– Det vi har sagt er at det er både kvinner og menn blant dem som er pågrepet, men at det i all hovedsak er menn, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Pressekonferanse overgrepssak, Kristian Hanssen og Jonas Nerdal

Jonas Nerdal (t.h.) sier at det er både kvinner og menn blant dem som er pågrepet, men at det i all hovedsak er menn. Kristian Hanssen til høyre.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Får hjelp av Kripos

Politiet på Helgeland får hjelp av Kripos til å etterforske et mulig pedofilt nettverk.

Politiet får nå hjelp til å undersøke sammenhengen mellom de ulike pågripelsene, sier etterforskningsleder Kristian Hanssen.

– Slik jeg har forstått det, så kommer det en fra Kripos i neste uke hit til Mosjøen. Kripos skal hjelpe oss i å undersøke sammenhengen mellom pågripelsene som er gjort i de ulike delene av landet, sier han.

– Vi mener vi skal klare å løse å håndtere saken i Mosjøen selv, men de skal hjelpe oss med koblingen til de andre politidistriktene.

Alder og identitet ukjent

Siktelsen mot mannen i 60-årene gjelder overgrep mot barn under 14 år, men Jonas Nerdal vil ikke si noe mer konkret om alderen eller si noe om hva slags forhold det er mellom den siktede og barnet.

– Når det gjelder det beslaglate materialet, har vi funnet bilder som viser barn i seksuelle positurer og videoer av barn i seksuelle situasjoner med voksne eller med andre barn. Her er det snakk om barn helt ned i 4-5-årsalderen, forklarer han.

Politiadvokaten sier de må avvente analysen før de vet mer om barnas identitet og hvilket eller hvilke land de kommer fra.

Fordeler sakene

Nerdal understreker at arbeidet med saken pågår for fullt, men han håper å ha en mer fullstendig oversikt fredag formiddag.

Foreløpig ligger det an til at saken fordeles på de ulike involverte politidistriktene, men med Kripos i en mulig koordinerende rolle.

– Vi er i kontakt med Kripos om hvordan vi skal løse dette, men det naturlige er at hvert distrikt tar sine saker, forklarer politiadvokaten. Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt å be Kripos om annen støtte også.

– Vi har foreløpig kapasitet til å ta oss av våre saker, men det kan variere mellom de ulike distriktene. I tillegg vet vi at kapasiteten når det gjelder dataanalyse er sprengt flere steder.

– Tar siktelsen tungt

Mannen i 60-årene fra Vefsn, som er sikta for seksuelle overgrep mot barn under 14 år, sier han har blitt en del av noe han ikke ønsker å være en del av.

– Min klient tar siktelsen tungt, sier mannens advokat, Christian Wulff Hansen til NRK.no.

– Det er ingen tvil om at bildene er funnet på mobiltelefonen hans, men han tar likevel avstand fra dem, forteller forsvareren videre.

Bakgrunnen for saken var funn på mobilen til næringslivstoppen fra Vefsn kommune i Nordland, der det lå flere overgrepsbilder av barn.

Har forklart seg

– Min klient har avgitt to lange forklaringer til politiet. Hva han sier i dem, om han erkjenner forholdene eller ikke, kan ikke jeg si noe om, sier Wulff Hansen Helgeland Arbeiderblad.

Han forteller at den siktede har forklart hvordan bildene endte opp på hans mobil.

– Han har også en forklaring på hvordan bildene er kommet på hans telefon, men den forklaringen kan jeg ikke gjengi av hensyn til etterforskningen, sier han videre til avisa.

Mannen er nå siktet for to forhold mot en fornærmet.