NRK Meny
Normal

– Nå kan vi endelig legge bak oss et mareritt som har vart i åtte år

Et enstemmig kommunestyre i Rana sa i går ettermiddag ja til forliket med DNB etter Terraskandalen.

Ranaordfører Kai Henriksen (H)

Ranaordfører Kai Henriksen (H) ser frem til en enklere budsjettbehandling til høsten.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Som NRK skrev i starten av juni, har DNB og de såkalte Terra-kommunene forhandlet fram en forliksavtale som innebærer at kommunene betaler 650 millioner kroner som endelig oppgjør til DNB. Det opprinnelige kravet fra DNB var på 1,3 milliarder kroner.

Avtalen var betinget av godkjennelse av besluttende organer i kommunene og DNB. Rana-ordfører Kai Henriksen forteller at et enstemmig kommunestyre vedtok å akseptere forliket i går.

– Jeg føler vi nå kan legge bak oss et slags mareritt som har vart i åtte år. Dette har slitt på både organisasjonen og de ansatte. Da er det godt å kunne legge bak seg denne saken, slik at vi kan begynne å se fremover, sier Henriksen til NRK.

– Betyr mye

Henriksen forteller at det ikke oppstod noen større diskusjoner under møtet.

– Hva betyr dette for innbyggerne i Rana?

– For kommunen betyr dette at budsjettbehandlinga til høsten vil bli litt lettere enn den ellers ville vært, sier ordføreren.

– Dette betyr mye for blant annet våre planer om investeringer i skolesektoren, nytt sykehjem på Selfors samt kulturhus. Så her står prosjektene i kø.

Avslørte Terra-saken

Terra-forfattar Morten Hofstad i skrivestova

Redaktør i Helgelands Blad, Morten Hofstad, var mannen som avslørte Terra-saken i 2007. Han kaller forliket det endelige tapet for kommunene.

Foto: Privat

Journalisten som avslørte Terra-saken i 2007, Morten Hofstad, mener imidlertid kommunene har liten grunn til å juble.

Da saken startet høsten 2007 hevdet kommunene at de var blitt rundlurt, forteller han, og minner om at kravet fra DNB var på 825 millioner kroner pluss renter.

– Når kommunene nå inngår et forlik med en såpass marginal rabatt, så er dette det definitive tapet for kommunene i denne historien, mener Hofstad.

Ser fremover

Rana-ordføreren mener uansett det nå er gått å kunne legge saken bak seg.

– Vi mener vi har kommet godt ut av det, både vi og DNB, sier Henriksen.

Også DNB er fornøyd med utfallet.

– Vi er fornøyde med at vi har kommet til enighet i denne saken og at vi unngår en rettssak som ville ha krevd store ressurser fra både kommunene og oss. Begge sider har bidratt for å komme til enighet, og dette er en god løsning for alle parter, sier konserndirektør Thomas Midteide i DNB.