Hopp til innhold

Terra-kommunene inngikk forlik: – En fantastisk lettelse

DNB og de såkalte Terra-kommunene har forhandlet frem en forliksavtale som innebærer at kommunene betaler 650 millioner kroner som endelig oppgjør til DNB. Det opprinnelige kravet fra DNB var 1,3 milliarder kroner.

Rana-ordfører Kai Henriksen

– I forhold til våre ambisjoner og forventninger så er dette forliket meget, meget bra, sier Rana-ordfører Kai Henriksen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Vi er veldig fornøyd med at det er kommet til et forlik i denne saken, det har ridd kommunen og alle kommunen som har vært involvert i åtte år, så det å komme til en avslutning i denne saken har vært utrolig viktig for oss, sier Rana-ordfører Kai Henriksen, og legger til:

– Vi har jobba hardt for å få til et forlik med DNB.

Dermed bortfaller rettssaken, som var berammet til å starte 21. september 2015 for Oslo tingrett.

Saken gjelder det økonomiske oppgjøret etter flere avtaler som kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik , etter råd fra Terra, inngikk med banken i perioden 2001-2006.

Avtalene gikk ut på at kommunene fikk utbetalt nåverdien av fremtidige kraftinntekter og andre kommunale inntekter. Etter råd fra Terra Securities plasserte kommunene pengene i finansmarkedet.

Plasseringene påførte kommunene store tap. Kommunene har krevd tapene erstattet av Terra Securities, forsikringsselskapene til Terra Securities og Terra Securities’ konkursbo.

– Meget, meget bra

Rana-ordføreren er svært fornøyd med å unngå rettssak.

– Å gå inn i rettsforhandlinger i en slik sak kunne komme til å dra ut over flere år, og koste oss flere titalls millioner kroner, sier han.

– I forhold til våre ambisjoner og forventninger så er dette forliket meget, meget bra.

For Rana kommune gir også forliket en romsligere kommuneøkonomi.

– Dette betyr et pluss i regnskapet for Rana kommune på 110 millioner i 2015, sier Henriksen.

– Kan legge saken bak seg

Også DNB er fornøyd med utfallet.

– Vi er fornøyde med at vi har kommet til enighet i denne saken og at vi unngår en rettssak som ville ha krevd store ressurser fra både kommunene og oss. Begge sider har bidratt for å komme til enighet, og dette er en god løsning for alle parter, sier konserndirektør Thomas Midteide i DNB.

Avtalen er betinget av godkjennelse av besluttende organer i kommunene og DNB.

– Dette forliket betyr at kommunene kan legge saken bak seg. Avtalen er inngått på et nivå som ligger godt under det opprinnelige kravet fra banken, og det er vi fornøyde med. Nå får kommunene frigjort midler som kommer innbyggerne til gode, sier advokat Stein Erik Stinessen i Advokatfirmaet Lund & Co, som har representert kommunene i saken.