NRK Meny
Normal

– Litt for mange har meldt seg ut av Ap i dag

– Det begynner å bli vel mange utmeldelser, sier Einar Åbergsjord, som er leder i Andøy Ap. For noen dager siden vurderte han selv å melde seg ut. – Det vi opplever er et svik fra moderpartiet, sier han.

Leder Einar Asbergjord i Andøy Ap

ROPTE HØYT: Innbyggere i Andøy har kjempet en lang kamp for å bevare flystasjonen i kommunen. På tirsdag fikk de beskjeden de fryktet aller mest, men kanskje er ikke alt håp ute likevel? I dag samlet de seg for å vise at de ikke gir seg. – Folk er skuffet og kampvillig, sier leder Einar Asbergsjord i Andøy Ap.

Foto: John Inge Johansen/privat / NRK

Tirsdag ble Arbeiderpartiet enige med regjeringspartiene om å legge ned Andøy flystasjon. 350 mennesker mister jobben, og opp mot 700 blir berørt når Andøy flystasjon legges ned etter å ha vært Norges og Natos øyne på russernes aktivitet i nord helt siden 1957.

Dagen etter har Aps lokallag mottatt flere utmeldelser. Hvor mange har de ikke oversikt over.

– Moderpartiets svik

– Jeg synes det begynner å bli vel mange, sier leder Einar Åbergsjord.

For noen dager siden var han nær med å melde seg ut selv også.

– Men jeg hadde ikke samvittighet til det. Til tross for moderpartiets svik har vi en ryddejobb å gjøre. Heldigvis retter ikke folk sitt sinne mot oss i lokallaget. De skjønner at det er en sammensvergelse i Østlandsregionen som står bak, sier han til NRK.

Andøy Arbeiderparti er forbannet over jobben Arbeiderpartiet har gjort i forhandlingene om ny Langtidsplan for Forsvaret.

– I spørsmålet om Andøya flystasjon har Arbeiderpartiet sett bort fra all relevant informasjon Andøy Arbeiderparti har bidratt med.

– Et dobbelt svik

Barnehagen i Andøy. Marit Pettersen

Myrulla barnehage markerte kampviljen i Andøy i dag. – Alle vil leve i et samfunn der det skjer noe, Jeg vil ikke sitte med et huslån i en spøkelsesby, sier Marit Pettersen (t.h) som jobber i barnehagen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

I dag skriver Klassekampen at Arbeiderpartiet først ville redde driften av overvåkingsflyene på Andøya. Men Ap-ledelsen snudde etter å ha mottatt gradert informasjon fra regjeringen.

Avisen erfarer at en delt løsning mellom Andøya og Evenes skal ha stått på en liste med elleve mål Ap ønsket å oppnå i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret. Målene skal ha vært forankret i både sentralstyret og partiets stortingsgruppe.

Underveis i forhandlingene skal listen ha blitt kortet ned til fem mål der Andøya fortsatt var et eget punkt. Men etter å ha mottatt gradert informasjon under forhandlingene i Stortingets sikre kjellerrom, snudde Ap-ledelsen.

Ifølge avisens opplysninger skal den graderte opplysningen blant annet dreie seg om luftvern av basen.

– Dersom dette stemmer er sviket totalt. Dersom de graderte opplysningene er så alvorlige at partiet snudde, hvordan er det med oss som bor her. Flyene kan jo flyttes, men hva med oss? Er det trygt å bo her?, spør Åbergsjord.

Krever at vedtaket omgjøres

Einar Åsbergsjord, leder Andøy Ap

– Det begynner å bli vel mange utmeldelser i dag, sier Einar Åbergsjord, som er leder i Andøy Ap.

Foto: Privat

Andøy Arbeiderparti krever vedtaket omgjort. Samtidig krever lokallaget at partiledelsen snarest tar turen til Andøya.

– De må forklare våre medlemmer, de ansatte på Andøya flystasjon og befolkningen i Andøy, hvorfor de velger å gå med på en nedleggelse av Andøya flystasjon.

– Den vanskeligste saken

NRK har i kveld fått en kommentar til utspillet fra Andøy Arbeiderparti.

– Andøya har vært den vanskeligste saken i langtidsplanen. Vi gikk inn i dette arbeidet med mål om å finne en alternativ løsning. Men etter å ha snudd alle steiner og vurdert informasjonen vi har hatt tilgjengelig, har vi ut fra et forsvarspolitisk perspektiv landet på at samling av flyene på Evenes er den riktige avgjørelsen, sier saksordfører Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Ifølge VOL har også Høyre og Frp mottatt utmeldelser etter at de tre partiene går inn for å legge ned Andøya flystasjon.

– Vi må vurdere om det er grunnlag for ha et lokallag i Andøy, sier Yngve Laukslett i Andøy Høyre til nettavisen.