Hopp til innhold

Ap-topp: – Det finnes et ørlite håp for Andøya

Regjeringen mener Norge sparer 200 millioner kroner på å legge ned Andøy flystasjon og flytte aktiviteten til Evenes. Men stemmer tallene? Nå har Forsvarsdepartementet fått i oppgave å gjennomgå tallene på nytt.

Innbyggerne på Andøya samles for å bevare flystasjonen

Innbyggere i Andøy har kjempet en lang kamp for å bevare flystasjonen i kommunen. På tirsdag fikk de beskjeden de fryktet aller mest, men kanskje er ikke alt håp ute likevel? I dag samlet de seg for å vise at de ikke gir seg.

Foto: John Inge Johansen / NRK

350 mennesker mister jobben, og opp mot 700 blir berørt når Andøy flystasjon legges ned etter å ha vært Norges og Natos øyne på russernes aktivitet i nord helt siden 1957.

Det skjer etter at Arbeiderpartiet i går ble enige med regjeringspartiene om å legge ned flystasjonen.

Men det kan finnes et lite halmstrå. For i innstillingen til komiteen fikk Arbeiderpartiet inn en merknad om at man skal gjennomgå tallene rundt nedleggelse av Andøya-basen og flytting til Evenes.

Den sier at dersom det kommer frem helt nye beregninger om kostnadene ved å flytte all aktivitet til Evenes, skal man se på dette på nytt.

– Et ørlite halmstrå

Stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen (Ap) tolker dette som et ørlite halmstrå for Andøy-samfunnet.

– Dersom det viser seg at det er vesentlige avvik i forhold til beslutningsgrunnlaget, skal regjeringen komme tilbake til Stortinget i revidert nasjonalbudsjett, sier Berg-Hansen.

Begrunnelsen for å legge ned Andøy flystasjon er at det ifølge regjeringen skal koste 200 millioner kroner mer per år med delt løsning enn samlokalisering med kampflyene på Evenes.

Men både politikere og Norges Offisersforbund hevder regjeringen opererer med gale tall og at beslutningen om nedleggelse nå tas på feil grunnlag.

Lisbeth Berg-Hansen

Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Regjeringen gransker egne tall?

Men foreløpig er det uklart hvem som skal gjennomgå tallene for å se om de faktisk stemmer. Det foreligger ingen krav om ekstern kvalitetssikring i en ny beregning av kostnadene ved å legge ned Andøy militære flystasjon. Dermed risikerer man at Forsvarsdepartementet dobbeltsjekker sine egne tall.

Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Frp sier det er opp til Forsvarsdepartementet å avgjøre hvordan man nå kvalitetssikrer tallene i langtidsplanen.

– Når vi melder tilbake til Stortinget må vi vise hvordan tallene er framkommet. Vi som politikere må stole på det tallmaterialet som regjeringen kommer med stemmer, sier han.

Dermed er det altså uklart om det er Forsvarsdepartementet selv som nå skal se på sine egen beregninger. Tidligere har flyttingen av jagerflybasen fra Bodø til Ørland vist nettopp store sprik mellom beregning og de faktiske kostnadene.

Lisbeth Berg-Hansen i Arbeiderpartiet forventer at dette blir gjort på en skikkelig måte.

– Jeg tror ikke regjeringen vil seg selv så vondt at de kommer tilbake med tall det blir stilt spørsmål ved, både av folket på Andøy og i Stortinget. Her går det ikke an å ta snarveier.

Folk på Andøya følger med på pressekonferansen fra Stortinget på det som allerede kalles Den svarte

BUNNLØS FORTVILELSE: På Andøy fulgte de ansatte nyhetene om nedlegginga og de er ikke nådige. – Politikerne tar ikke beslutninger på rett grunnlag, og jeg har null tillit til partiene. Jeg syns det er en tragedie at de ikke har tillit til demokratiet i Norge, sier Stein Håkon Eilertsen (sittende).

Foto: Ole Dalen / NRK
P3 Orion

350 mennesker mister jobben, og opp mot 700 blir berørt når Andøy flystasjon legges ned etter å ha vært Norges og Natos øyne på russernes aktivitet i nord helt siden 1957.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret