– Dette er et bra tiltak for å motvirke hjemmebrentkulturen

Når Vinmonopolet snart skal evaluere en helt ny type «minipol», kan det bety at alle som ønsker det kan få vinutsalg til sin kommune.

Polet på Herøy

KAN BLI FLERE SLIKE: Polet på Herøy har gått som forventet siden det åpnet i april. Dermed er det gode muligheter for at flere kommuner snart kan åpne «minipol».

Foto: Svein Lundestad

Styret i Vinmonopolet vedtok i desember i fjor å forsøke seg med en helt ny, liten type Vinmonopolbutikk på drøyt 50 kvadratmeter.

Lyngen i Troms og Herøy i Nordland var de to kommunene som ble valgt ut til å teste konseptet, som er tilpasset små utkantkommuner som har lang vei til nærmeste vinmonopol.

Når konseptet nå skal evalueres, er det gode nyheter for de andre kommunene i landet som ønsker vinmonopol, og som fortsatt ikke har noe tilbud.

– Ser veldig positivt ut

– Det har gått veldig bra så langt. Butikkene selger som vi hadde forutsett, og både de ansatte og innbyggerne i kommunene er svært fornøyde med tilbudet, sier pressesjef Jens Nordahl hos Vinmonopolet.

Minstekravet for å ekspandere konseptet til flere kommuner, er at butikkene dekker sine egne kostnader.

Det har begge «minibutikkene» klart, og vel så det. Dermed ser det lyst ut når styret i Vinmonopolet skal bestemme seg i løpet av høsten.

– Nå har vi testet ut dette, og det ser så langt veldig positivt ut. Dermed kan det bli aktuelt å tilby dette til flere kommuner. Det skal styret snart avgjøre, sier Nordahl.

– Må lytte til folket

Jens Nordahl

GÅR SOM DET SUSER: Testbutikkene går som planlagt, forteller pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Disse små butikkene, som går under navnet «kategori 1», har et vareutvalg på snaut 200 varer i hyllene, og har bare åpent torsdag til lørdag.

Den første butikken åpnet i Herøy den 9. april, til stor glede for kommunens ordfører, som hadde jobbet lenge med å få vinmonopol til bygda. Butikk nummer to ble åpnet i Lyngen i Troms en drøy måned senere.

Nordahl forteller at bakgrunnen for hele prosjektet er et politisk ønske om at Vinmonopolet skulle åpne flere butikker rundt omkring i landet.

– For å få til det måtte vi åpne en ny type butikk som var tilpasset markedsgrunnlaget på små steder.

– Er dette også et bidrag for å motvirke hjemmebrentkulturen ute i bygdene?

– Ja, det vil det også være. Det vil også redusere grensehandel og taxfreeinnkjøp, slik at større andel av folk kjøper varene sine lokalt.

– Den beste strategien for et fortsatt populært vinmonopol, er at man lytter til folket og deres ønsker, slik at man får utviklet selskapet i tråd med det, fortsetter Nordahl.

– Mange små kommuner et uten tilbud

Norge har 428 kommuner, og av disse har 235 pol i dag. Totalt 90 prosent av landets befolkning befinner seg i en kommune med et poltilbud, og tar man også med dem som har mindre enn 30 minutters reisevei, er dekningen over 96 prosent.

– Det forteller oss at det er mange små kommuner som ikke har pol i dag, sier Nordahl.

Av de rundt 200 kommunene som ikke har pol i dag, har cirka 100 av dem søkt om at Vinmonopolet skal åpne butikk i sin kommune, mens snaut 100 ikke har bedt om det.

– Det kan skyldes avholdskultur eller at man av andre årsaker ikke ønsker pol til sin kommune. Vi forholder oss bare til de som ønsker oss i sin kommune, fortsetter pressesjefen.

Ønsker Vinmonopolet velkommen

Ordfører Sture Pedersen

ØNSKER POL: Ordfører Sture Pedersen i Bø i Vesterålen tror pol vil hindre handelslekkasje.

Foto: Kari Skeie / NRK

En av ordførerne i Nordland som er aktive med tanke på å få pol til sin kommune, er Sture Pedersen i Bø i Vesterålen. For hans innbyggere er nærmeste vinmonopol rundt en times kjøring unna, litt avhengig av hvor i kommunen man bor.

– Jeg er veldig engasjert i saken, og mener dette er en naturlig ting som enhver kommune bør ha, sier han.

Pedersen mener et lokalt pol i kommunen vil hindre handelslekkasje.

– Hvis man reiser til nabokommunene, kjøper man seg sjeldent bare en flaske vin. Dette er også viktig for turistnæringen og ungdom som flytter tilbake etter endt utdannelse, og som er vant med å ha et pol i nærheten.

Han er derfor i dialog med Vinmonopolet, og håper de kan få være med i neste runde.

Det er det gode muligheter for, sier pressesjef Jens Nordahl.

– Alle som ønsker slike butikker kan være ved godt mot, avslutter Nordahl.

Laster kart, vennligst vent...

LANDETS MINSTE: Et av landets minste Vinmonopol ligger for tiden i Herøy kommune i Nordland fylke.