Hopp til innhold

– Jeg må gå i tenkeboksen om det å være lege

Legene som har streiket i fem uker er svært skuffet. – Vi har vært en brikke i et spill. Jeg må gå i tenkeboksen om det å være lege, sier Hanne Winge Kvarenes, som har vært streikeleder ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Sykehusstreiken Nordlandssykehuset

STREIKEN OVER: Flere enn 600 ansatte ved 15 sykehus har streiket siden 7. september. – det er med blandede følelser vi går tilbake i jobb, sier legene Hanne Winge Kvarenes og Rune Eilertsen, som har streiket i fem uker.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Legene ved Nordlandssykehuset som har streiket i fem uker er i dag tilbake på jobb. De er skuffet over at konflikten ikke fikk en løsning ved forhandlingsbordet, men endte med tvungen lønnsnemnd.

– Det er med blandede følelser jeg starter på igjen, sier Hanne Winge Kvarenes, som har vært streikeleder i Bodø.

Nordlandssykehuset spilte en avgjørende rolle i legestreiken tirsdag.

I rapporten som arbeidsminister Anniken Hauglie fikk på bordet tirsdag står det blant annet at bemanninga ved ei avdeling på Nordlandssykehuset i Bodø ville blitt kritisk natt til onsdag dersom det hadde oppstått en akutt situasjon.

Årsaken var at de kun hadde én turnuslege tilgjengelig på jobb, og én overlege på hjemmevakt. Dette var den utløsende faktoren for at hun avbrøt streiken.

– Et brikke i et spill

Hanne Winge Kvarenes mener legene ved Nordlandssykehuset har vært en brikke i et spill.

– Jeg må gå i tenkeboksen i forhold til jobben min. Jeg innser at jeg har hatt en naiv forestilling om at det å være ansatt i helsevesnet. Jeg har oppfattet det som et fellesskapsanliggende, med et dugnadspreg over det. Det gjør at jeg og mine kolleger jobber utallige timer gratis og strekker oss langt ut over hva arbeidsplaner og avlønning skulle tilsi. Nå opplever jeg at jeg har en arbeidsgiver som ikke verdsetter det, sier Hanne Winge Kvarenes.

Nå skal hun ha debrif med de streikende kollegene.

– Vi må gjøre rede for den rollen som Nordlandssykehuset hadde disse siste avgjørende timene av streiken. Det er nok mange spørsmål, sier hun.

Selv om legene ikke fikk gjennom kravene sine, mener Kvarenes at de har oppnådd noe.

– Vi fikk tydelig demonstrert at arbeidsgiver spekulerte i bruk av manglende dispensasjonssøknader. Vi har også fått et bevis for at leger ikke har samme streikerett som alle andre.

1400 operasjoner avlyst

Allerede natt til onsdag var legene tilbake på jobb, men det er mye som skal tas igjen etter den fem uker lange streiken. 628 ansatte ved 15 sykehus la ned arbeidet, noe som førte til totalt 10.241 utsatte polikliniske konsultasjoner, 1.463 utsatte operasjoner og 496 fristbrudd, ifølge Statens helsetilsyn.

300 av disse konsultasjonene skulle vært utført ved Nordlandssykehuset.

– Vil finne løsninger

HR-sjef Liss Eberg

HR-sjef Liss Eberg sier Nordlandssykehuset vil jobbe for at pasienter som ble rammet av streiken slipper lang ventetid.

Foto: Ole Johannes Dalen / NRK

HR-sjef Liss Eberg ved Nordlandssykehuset har ingen kommentar til Kvarenes' utspill, men sier følgende om hvordan sykehuset skal håndtere operasjonskøen i tiden framover.

– Nordlandssykehuset fikk i løpet av streiken behov for å flytte eller utsette opp mot 300 polikliniske konsultasjoner. Nå som streiken er over jobber vi med å få en oversikt over etterslepet i form av utsatte polikliniske timer.

Vi vil sammen med våre ledere og ansatte søke å finne løsninger for pasientene, men tror at dette vil påvirke ventetid hos oss i varierende grad helt fram til årsskiftet. Vi har ikke stort etterslep på det kirurgiske området som følge av streiken, sier Eberg til NRK.