Arbeidsministeren avblåser tidenes lengste legestreik

Arbeidsministerten mener hun ble tvunget til å stanse Norges lengste legestreik. En av årsakene til at streiken ble avbrutt var at Nordlandssykehuset varslet at de ikke kunne tilby forsvarlig øyeblikkelig hjelp til pasienter

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Arbeidsministeren Anniken Hauglie har kalt partene inn på teppet. Det betyr at det kan gå mot slutten for den langvarige sykehusstreiken.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Konflikten avsluttes og de ansatte går tilbake på jobb og sørger for at pasientene får den behandlinga de har krav på, sa arbeidsminister Anniken Hauglie til et samlet pressekorps utenfor sitt kontor.

Hun innkalte partene til møte, men disse stod så langt fra hverandre at hun måtte gripe til tvungen lønnsnemd. Det var tirsdag ettermiddag Nordlandssykehuset varslet at de ikke kunne garantere forsvarlig medisinsk øyeblikkelig hjelp ved medisinsk avdeling.

Det var en av årsakene til at arbeidsminister Anniken Hauglie innkalte partene i sykehusstreiken til sitt kontor tirsdag kveld. Hun har fått daglige oppdateringer fra Helsetilsynet på den langvarige konflikten.

– Helsetilsynet har en tredelt konklusjon i sin rapport. Det ene var fare for liv og helse, det andre var mange og et stort omfang av utsettelser på konsultasjoner og undersøkelser, det tredje er stort oppsamlet behov, som fører til en kritisk situasjon etter konflikten, sier Hauglie.

Hadde bare en turnuslege på vaktlista

– Administrerende direktør kan ikke gå god for at dette er forsvarlig, vi har for få leger på jobb, noe som betyr at vi ikke har forsvarlig drift, sier Liss Eberg, som er HR-sjef ved Nordlandssykehuset.

Tidligere i dag fortalte de at de skulle beordre en lege, som ikke var i streik, på jobb for å fylle hullet i turnusen. Men den lokale fagforeningen kalte dette streikebryteri, og i kveld valgte sykehuset å trekke beordringa av legen .

– Slik det ser ut nå ser det ut som det er en turnuslege og en overlege på hjemmevakt, det trengs flere legeressurser enn dette for å opprettholde tilstrekkelig beredskap ved akutte hendelser, sa fylkeslege i Nordland, Jan-Petter Lea tirsdag ettermiddag.

Vil ikke ha streikende leger på jobb

Streikeleder Hanne Winge Kvarenes i Bodø sier de har tilbudt seg å løse situasjonen ved at en streikende lege står klar til å gå på vakt dersom sykehuset ber om det.

– Tilbudet om dispensasjon står fortsatt ved lag, den aktelle legen kan dra på jobb dersom det blir nødvendig, sier Kvarenes til NRK tirsdag ettermiddag.

Men det vil ikke Nordlandssykehuset gjøre.

– Nei, dispensasjoner er ei ordning som vi ikke bruker, det er foretakets ledelse som vurderer forsvarligheta. Det er ikke ei vurdering som vi kan legge ut til en streikekomite, sier HR-sjef Liss Eberg i Nordlanssykehuset.

NRK oppdaterer saken.

Streikende utenfor Nordlandssykehuset i Bodø

Det kan gå mot slutten for den langvarige sykehusstreiken etter at Nordlandssykehuset varslet om at de ikke kan garantere forsvarlig drift ved medisinsk avdeling.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK