NRK Meny
Normal

– Jeg flytter aldri tilbake til Norge igjen

Nordmenn bygger og flytter til Sverige, til tross for svak krone. – Jeg flytter aldri tilbake til Norge igjen, sier Synnøve Johansen.

Synnøve Johansen fant lykken i Sverige. – Jeg har ingen planer om å flytte tilbake til Norge igjen, sier pensjonisten, her på verandaen i leiligheten i Lycksele.

– I dette borettslaget bor det nesten bare nordmenn. Boutgiftene er ikke noe å snakke om og maten er billig. Vi stortrives, sier Arvid Flønes som sammen med kona Monica flyttet fra Brønnøy til Lycksele for fem år siden.

Sverige er fortsatt det ideelle ferielandet for mange nordmenn. Ved utgangen av 2014 hadde nordmenn 11.024 fritidshus i Sverige, ifølge tall fra Statistika centralbyrån (SCB) i Sverige.

Men stadig flere melder permanent flytting til nabolandet i øst.

– Da vi flyttet hit var vi ikke så mange. Men nå ser du norske flagg samme hvilken retning du ser, sier Flønes.

Fornøyde svensker

Nordlendinger bosetter seg i Sverige

Arvid Flønes (t.v.) Bjørn Normark, Evelyn Pettersen, Synnøve Johansen og Vera Fossli.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK
Kommunalsjef Richard Sundbom i Lycksele kommune

Nordmenn på ferie i Sverige skaper trygge arbeidsplasser innenfor reiselivsnæringen. I Lycksele er reiselivet helt avhengig av nordmenn, forteller kommunalsjef Rickard Sundbom.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Utviklingen overrasker ikke pensjonistene i det norske borettslaget.

– Det er så trivelig i Sverige. Været er bedre, folk hilser og er hyggelige. Vi bor like ved Lasarettet, og et godt helsetilbud er godt å ha når man er kommet i reparasjonsalderen. I Brønnøysund sliter folk med å få en legetime, sier Flønes.

Kommunalsjef Richard Sundbom i Lycksele kommune konstaterer at det snakkes stadig mer norsk i hjembyen.

Men han har ikke tall på hvor mange nordmenn som har kommet de senere årene. Årsaken er at mange av dem fortsatt skatter til Norge. Bor du i Sverige under halvparten av året skal du fortsatt skatte til Norge.

– Nordmenn er en viktig inntektskilde. Norsk turisme sysselsetter allerede 60–70 årsverk bare i Lycksele kommune. I tillegg flytter stadig flere nordmenn hit for å jobbe. Vi har til og med nordmenn som jobber her i kommunen, sier Sundbom til NRK.

Bygger hos Söta bror

Tall fra Nav viser at nesten 11.000 norske pensjonister og 4.500 uføretrygdede hadde fast adresse i Sverige i 2010. Nav fører ikke lenger statistikk på hvor mange med ytelser fra Norge som er bosatt i Sverige, men Sundbom i Lycksele tror det vil komme enda flere nordmenn i årene som kommer.

– Dersom vi spiller kortene våre riktig, og fortsetter å tilby alle disse gode servicefunksjonene, er jo alle forutsetninger til stede for fortsatt vekst, sier han til NRK.

Trenden går igjen på skistedet Hemavan og Tärnaby i Storuman kommune. Over 25 prosent av nybyggene som er satt opp er det nordmenn som har bygget.

Fant lykken i Sverige

Arvid Flønes (t.v.) og Bjørn Normark bor i et helnorsk borettslag i den nordsvenske byen Lycksele. Her er det 17 leiligheter, og nesten bare nordmenn.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK