– Hurtigruten kommer til å flytte til Oslo

– Om få år kommer administrasjonen i Hurtigruten til å flytte til Aker Brygge, mener transportforsker.

Sørgående hurtigrute MS Polarlys med kurs for Sortland, Andøya i bakgrunnen.

SLITER: Hurtigruten sliter økonomisk. Den internasjonale krisa rammer selskapet mer enn forventet.

Foto: Trond Gansmoe Johnsen

Hurtigruten legger ut sitt 2012-resultat klokka 08.30 dag tidlig. Færre reisende og stor gjeld gjør at Hurtigruten i dag nok en gang presenterer et årsresultat som viser underskudd, tror forskningsleder Gisle Solvoll ved Handelshøgskolen i Bodø.

– Det svake 2012-resultatet kan føre til at selskapet kommer til å flytte hovedkvarteret til Oslo, sier forskeren til NRK.no.

Skal spare 60 millioner årlig

For to uker siden presenterte Hurtigruten sin nye spareplan der det går fram at den tradisjonsrike virksomheten i Narvik skal flyttes til Tromsø. Nedbemanningsplanen skal spare selskapet for 60 millioner kroner og innebærer at mellom 35 og 40 av de ansatte i landorganisasjonen i Norden vil må gå.

Ender opp på Aker Brygge

Solvoll tror dette er bare begynnelsen.

– Hurtigruten har sju år igjen med avtalen med staten. Når de sju åene er over, kan det hende at Tromsø også er historie og administrasjonen ligger på Aker Brygge, sier forskningsleder ved Handelshøgskolen i Bodø, Gisle Solvoll til NRK.no.

Flere vinterturister

Gisle Solvoll

Forskningsleder ved Handelshøgskolen i Bodø, Gisle Solvoll tror ikke 2013 blir noe jubelår for Hurtigruten.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Flyttinga til Oslo vil skje fordi Hurtigruten må spare mer penger enn det de klarer ved å legge ned kontoret i Narvik og si opp ansatte, mener Solvoll, som også mener inntektene må økes ved å få flere turister om vinteren.

Vil rammes av krisen i Europa

Men det er fortsatt slik at Europa sliter finansielt, og Solvoll har liten tro på at 2013 innebærer noen opptur for Hurtigruta.

– Situasjonen i Europa har ikke bedret seg økonomisk. Det er ingen store lyspunkter for 2013 heller. Hurtigruten vil slite med å fylle opp skipene med godt betalende passasjerer. Dermed bil de også slite med å få opp inntektene. Slik jeg ser det vil 2013 bli enda tøffere enn 2012, sier Solvoll til NRK.no.

Håper på varig lønnsomhet

Hurtigruten har varslet en rekke endringer i selskapets struktur og arbeidsmåter.

Selskapet skal gjennomføre nedbemanning i administrative funksjoner, sentralisere til nytt konsernsenter i Tromsø, utfase dagens operasjon i Narvik og overføre oppgaver og personell til konsernsenteret i Tromsø.

Organiseringen skal ha økt fokus på selskapets kommersielle drift og det skal bli tydeligere satsing på hotell- og restaurantdriften på skipene gjennom kompetanseutvikling og økt service. Dessuten vil selskapet etablere et eget crewselskap.

Den nye organisasjonen skal etter planen tre i kraft allerede 31. mars i år.

Skal selge ut

Ved siden av den forventede besparelsen på 60 millioner kroner årlig, ser Hurtigruten for seg ytterligere besparelser gjennom salg av såkalte ikke-strategiske eiendeler.

Forslaget om å hovedkontoret fra Narvik til Tromsø skal legges fram for ordinær generalforsamling 17. april.