Hopp til innhold

– Hurtigruten bryter spillereglene

– Det er skuffende at ledelsen i Hurtigruten bryter grunnleggende spilleregler i arbeidslivet, sier Arnfinn Korsmo, 1. nestleder i YS-forbundet Negotia.

Arnfinn Korsmo

REAGERER: 1. nestleder Arnfinn Korsmo (innfelt) i Negotia hevder Hurtigruten bryter spillereglene i arbeidslivet.

Foto: Hurtigruten /Negotia

– Det som nå skjer er alvorlig. Når man står overfor omstillinger og nedbemanninger i form av flytting av stillinger mellom to fylker, er det klare retningslinjer i hovedavtalen og omstillingsloven som skal følges. Hovedavtalens regler, som krever drøftinger i god tid før det gjøres endringer i arbeidssituasjonen til de ansatte, er ikke gjennomført. Drøftingsplikten er brutt, sier Arne Korsmo til NRK.no.

Forrige mandag presenterte Hurtigruten sin nye spareplan der det går fram at den tradisjonsrike virksomheten i Narvik skal flyttes til Tromsø. Nedbemanningsplanen skal spare selskapet for 60 millioner kroner og innebærer at mellom 35 og 40 av de ansatte i landorganisasjonen i Norden vil må gå.

Innholdet i spareplanen har fått YS-forbundet Negotia til å reagere.

– Høyere arbeidsgiveravgift

– Hurtigruten sier selskapet vil spare penger på å flytte hovedkontoret, men unnlater å fortelle at arbeidsgiveravgiften er høyere i Tromsø enn i Narvik. Dermed øker de kostnadene. Hurtigruten er opptatt av å øke aktiviteten, samtidig vil de redusere antall ansatte til å utføre mer jobb, sier Korsmo til ys.no.

Også i Tromsø og andre lokasjoner er enkelte funksjoner foreslått avviklet, eller samlet.

– Stolte medarbeidere

– Hurtigruten er en fantastisk arbeidsplass som våre medlemmer er stolte av å jobbe i. Ingen skal være i tvil om at alle er opptatt av å dra lasset sammen og bidra til å gjøre Hurtigruten til en stadig bedre bedrift. I den situasjonen ledelsen hevder å være i, stiller både hovedavtalen og omstillingsloven klare krav til hvordan dialogen med berørte arbeidstakere skal være. På sentrale punkter er både loven og hovedavtalen etter vårt skjønn brutt, sier Korsmo.

Negotia vurderer å klage Hurtigruten inn for NHO. De vil også ha en dialog med ledelsen i Hurtigruten.

– De tillitsvalgte føler stor usikkerhet rundt den påståtte besparelsen på 60 millioner kroner. Vi har fått aksept for at vi skal få et bedre innsyn i hvordan de økonomiske besparelsene er beregnet. Det regner vi med vi får i neste uke, sier Negotia-nestlederen til NRK.no.

Forbundet stiller også spørsmål rundt det nye crewselskapet i Kirkenes.

– Denne prosessen er lite gjennomtenkt og rammer arbeidstakere flere steder. Jeg har ett råd til Hurtigruten nå; det er å ta Hovedavtalen og Omstillingsloven på alvor – og å gå i reelle drøftinger med de ansatte, sier Korsmo.

Hurtigruten: – Ulikt syn

Konserndirektør Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Konserndirektør Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Konserndirektør Daniel Skjeldam i Hurtigruten sier til NRK at han registrerer at Negotia og Hurtigruten har ulikt syn på saken.

– Vi forstår at nedtrappinga i Narvik er vanskelig for mange av våre ansatte, men vi mener av hovedavtalen er godt ivaretatt gjennom de prosessene som Hurtigruten kjører i denne saken, sier Skjeldam.

Han registrerer også at Negotia vurderer å klage Hurtigruten inn for NHO.

– De må selvsagt gjøre det de mener er riktig ut fra sin situasjon. Vi må gjøre det vi mener er riktig. Det er viktig for oss at spillereglene i arbeidslivet følges. Det gjør vi også i denne saken, sier Skjeldam til NRK.no.