– Hjerteskjærende vondt å se alle menneskene som bor i tilfluktsrom

– Det er hjerteskjærende vondt å se alle menneskene som nå bor i tilfluktsrom, sier Narvik-kvinnen Torhild Kjelsås, som bor i Houston. I dag har hun vært og levert klær og sko til et mottak.

Harvey No Flood Insurance

Store deler av Houston er oversvømt etter flom og uvær. Og midt i katastrofeområdet holder familien Kjelsås fra Narvik til. – Sakte, men sikkert vender livet tilbake til det normale, sier Torhild Kjelsås, her med sønnen Daniel (11).

Foto: David J. Phillip / AP/Privat

Houston

Uværet Harvey har ifølge CNN krevd minst 39 menneskeliv. Over 32.000 mennesker har søkt seg til tilfluktsrom.

Foto: Torhild Kjelsås

– Selv var vi trygge, mye fordi vi bor i tredje etasje. Det vi opplevde var ingenting i forhold til hva andre har opplevd. Over 30 er funnet omkommet i Houston og mange er meldt savnet, sier Kjelsås til NRK.

Sammen med familien sin bor hun midt i katastrofeområdet i Houston. De siste dagene har monsterorkanen «Harvey» nærmest isolert millionbyen Houston i Texas. 39 personer har mistet livet, flere tusen hjem er helt ødelagt på grunn av uværet. Det kan ta opptil to uker, for mange nabolag er nedsenket med så mye som fire meter med regnvann.

Det var avisen Fremover som først omtalte saken.

– Vi bor i tredje etasje i ei leilighet i bydelen Midtown, og har vært heldige. Bare 100 meter unna gikk vannet over veiene og hele parken i nærheten ble oversvømt, forteller hun.

Verste på 50 år

Houston

Bassenget i bygningen hvor Torhild Kjelsås og familien bor. – Alt av solsenger, stoler og bord ble kastet i bassenget på grunn av tornadovarslene, sier hun.

Foto: Torhild Kjelsås

Harvey nådde land i Texas fredag 25. august, da som kategori 4-orkan, den kraftigste som har rammet delstaten på mer enn 50 år.

– Natt til lørdag var en skremmende opplevelse. Jeg hadde aldri forestilt meg så enorme vannmengder. Det lynte og tordnet, og vi mistet både strøm og vann. Det er utrolig skummelt å kjenne på slike naturkrefter, sier Kjelsås.

Vannet har nå begynt å trekke seg tilbake, men bare en halv time utenfor Houston, foregår det fortsatt evakuering av folk.

Mer enn 37.000 boliger har store skader og nesten 7.000 er helt ødelagt. Ikke alle har vært like heldige som Torhild og familien. Hun kjenner flere norske familier som har måttet forlate hjemmene sine.

– Disse husene står fortsatt under vann, sier hun.

Fanget i hjemmet

Houston

Fortsatt står mye av veinettet under vann.

Foto: Torhild Kjelsås

Torhild har vært ute i nabolaget for å ta skadene ekstremværet har gjort. Å kjøre noe sted er fortsatt uaktuelt. Sønnen Daniel (11) skulle begynt på skolen etter ferien denne uka, men skolestarten er utsatt til neste uke.

– Vi føler oss litt fanget i leiligheta, men har hamstret vann og mat, og har det bra. Vi er utrolig takknemlig over at vi ha sluppet så billig unna. Dette er en spesiell erfaring jeg ikke unner noen. Jeg skal aldri mer klage på regnvær, det er sikkert, sier Torhild Kjelsås til NRK.

Houston

Parken like ved der familien Kjelsås bor er oversvømt.

Foto: Torhild Kjelsås