Normal

– Først på mandag ser vi sola igjen

Sola har gjemt seg bedre enn dette for de fleste nordlendinger på langfredag. Mildvær, regn, sludd og vind vil prege resten av påska.

Sola tittet nesten frem ved Smineshytta i Vesterålen i dag.

Sola tittet nesten frem ved Smineshytta i Vesterålen i dag. Bildet er sendt inn av Ellen Meland.

Foto: Leserbilde

Været er preget av regn- og sluddbyger mange steder i fylket.

– Man skal ganske høyt opp i fjellet før det kommer som snø, sier meteorologikonsulent ved Vervarslinga i Nord-Norge, Rune Skoglund.

Utsatte steder rir vinden opp mot sørlig liten kuling. Langs kysten er det enkelte steder stiv kuling, og slik vil det fortsette i helga.

– Det endrer seg ikke med det første. I morgen vil man komme opp i stiv kuling flere steder, mens det i Lofoten vil være periodevis sterk kuling. Regnet vil også fortsette og temperaturene stiger gradvis.

– Kort fortalt: Først på mandag, når folk reiser hjem igjen, blir det ordentlig oppholdsvær slik at vi får sola tilbake, sier Skoglund.

  • Sjekk værvarslet der du er HER

– Brukbart føre

Til tross for vekslende vær, vind og mye nedbør er det få problemer langs veiene.

– Det har vært litt småtterier og en del sørpete veier. Brøytemannskapene har nok å gjøre for å følge med på dette, og de gjør en god jobb, sier trafikkoperatør Helge Tømmervik hos Vegtrafikksentralen.

Så langt har ingen veier blitt stengt som følge av nedbør eller dårlig sikt.

– Og slik det ser ut nå er det brukbart føre over fjellovergangene i fylket, sier Tømmervik.

Betydelig snøskredfare i Lofoten

Snøskredfare

I dag ble snøskredfaren justert opp til faregrad 3 (betydelig) i Lofoten. I morgen kan andre regioner (som nå ligger på faregrad 2) følge etter grunnet mildere temperaturer.

Foto: varsom.no

Mildere temperaturer gjorde at Snøskredvarslingen justerte opp faregraden i Lofoten i dag. Den ligger nå på nivå tre, betydelig skredfare.

– Det var en del hendelser i går som viste at en enkelt skikjører lett kan trigge flak av nysnø, sier vaktleder hos Snøskredvarslinga, Solveig Kosberg.

Ifølge skredvarslingstjenesten varsom.no er det generelt ustabile forhold i regionen. Vinden danner nysnøflak i mange områder, og regn og stigende temperaturer fører til fare for våte skred utpå dagen.

I morgen er det ventet at skredfaren blir justert opp flere steder i fylket, opplyser Snøskredvarslingen.