Hopp til innhold

Skredfaren: – Gjør egne, lokale vurderinger

Ustabilt vær gir lokale variasjoner i skredfaren. Skredvarslingstjenesten ber folk om å følge godt med og ikke stole blindt på skredvarselet. – Våre varsler er et verktøy, ikke en fasit.

På ski på Saltfjellet

I området rundt Saltfjellet er det nå moderat snøskredfare, men dette kan endre seg i løpet av påska.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Solveig Kosberg

Vaktleder hos snøskredvarslinga, Solveig Kosberg.

Foto: privat

Skredfaren er beregnet til faregrad 2 (moderat) i hele fylket. Men det er ventet mer snø flere steder i løpet av de kommende dagene og dette kan føre til endringer.

Vaktleder hos snøskredvarslinga, Solveig Kosberg, ber folk om å følge godt med, og holde seg oppdatert på nettsiden varsom.no.

– Nå styres skredfaren direkte av det pågående været. Tidligere år har det også vært påvirket av svake lag i snøen som allerede lå på bakken, men nå er det hovedsaklig nysnøen som påvirker faregraden.

Snø og sludd

Det er meldt en del skiftende vær fremover. Helgeland og Saltfjellet har skiftende bris og snøbyger i vente. I ettermiddag vil vinden ta seg opp til sørlig frisk bris. Det vil komme en del snø eller sludd som brer seg fra sør.

I Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen er det meldt oppholdsvær mange steder, men også her vil vinden øke utover ettermiddagen fra skiftende bris til sørøstlig frisk bris. Utover kvelden kommer det snø fra sør.

Ustabilt vær og nysnø fører til store lokale variasjoner når det gjelder skredfare.

– Den lokale skredfaren vil avhenge av hvor mye snø som kommer og hvordan vinden legger den. Man må alltid gjøre sine egne lokale vurderinger. Våre skredvarsler er et verktøy, ikke en fasit, sier Kosberg.

Skredvarselet for Nordland

Skredvarsel

Det er gult (faregrad 2, moderat) i hele Nordland akkurat nå, men nysnøen gir lokale variasjoner. – Sjekk skredvarselet vårt, men gjør også dine egne lokale vurderinger, sier vaktleder hos snøskredvarslinga, Solveig Kosberg.

Foto: Skjermdump fra varsom.no

Lofoten og Vesterålen: Lokalt ustabile forhold. Vær varsom der vinden har dannet flak i nysnøen. En enkelt skikjører vil kunne trigge myke flakskred.

Narvik/Salten/Svartisen: Lokalt ustabile forhold. Vinden kan noen steder bygge ustabile nysnøflak. Usikkerhet i nedbør mengdene kan gi lokal store forskjeller

– På varsom.no oppdaterer vi skredvarselet daglig. Vi kommer med nye oppdateringer hver ettermiddag klokka 16. Sjekk siden før du legger ut på tur, sier Kosberg.