NRK Meny
Normal

– Et ufravikelig krav at Bodø blir regionhovedstad

Ordførerne i de to største kommunene på Helgeland er helt enige: Bodø må være hovedstaden i en eventuell ny region bestående av Nordland og Troms. – Tromsø blir for langt unna.

Kulturkvartalet i Bodø

Her må hovedstaden ligge, mener ordførerne i både Rana og Vefsn.

Foto: Bodø kommune

Det var i går at spørsmålet om en nordnorsk sammenslåing tok en overraskende vending, da fylkesrådslederne i Nordland og Troms gikk fra åpen krangel til at fylkestinget i Nordland foreslo en intensjonsavtale med Troms om muligheten for å slå sammen de to fylkene.

– En sammenslåing av Nordland og Troms flytter makten ut av Oslo og opp til Nord-Norge, sa fylkesrådsleder Tomas Norvoll om snuoperasjonen.

Men det tok heller ikke lang tid før det kanskje største stridsspørsmålet kom på banen. For hvor skal regionhovedstaden? Tromsø? Bodø? Eller kanskje Narvik?

Tomas Norvoll ville ikke være bastant, men sa i går at det politiske tyngdepunktet bør forskyves sørover.

Heller ikke fylkesrådsleder Cecilie Myrseth i Troms ville konkludere, men hun har tidligere vært med på å skrive under på følgende innstilling: «Fylkestinget i Troms legger til grunn at den nye regionens administrasjonssenter skal være Tromsø».

Enighet på Helgeland

Men på Helgeland er ordførerne i de to største kommunen, Rana og Vefsn, helt tydelige. De mener begge at Bodø må være hovedstaden.

Geir Waage, ordfører Rana kommune

Rana-ordfører Geir Waage.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Bodø vil bli det naturlige midtpunktet i en slik sammenslått region, mener Rana-ordfører Geir Waage (Ap).

Han mener Tromsø vil bli for langt nord til at man kan godta det som en hovedstad sett fra Helgeland.

– Er det et krav fra Rana?

– Ja, det vil være et ufravikelig krav fra oss i forhandlingene.

– For langt til Tromsø

Hans kollega i Vefsn, Jann-Arne Løvdahl (Ap), er enig.

– Det er ikke ofte jeg er enig med Geir Waage, men her er vi helt på linje, sier Løvdahl.

Jann-Arne Løvdahl

Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl.

Foto: Frank Nygård

Hvis Tromsø blir hovedstad, mener Løvdahl at landsdelen rives i stykker og at Helgeland like gjerne kan se sørover til Trøndelag.

– Det er halvparten så langt til Trondheim som til Tromsø fra Mosjøen. Og det er nesten like langt til Oslo som til Tromsø. Det sier noe om avstandene her.

– Vi må ta innover oss at det i dag fungerer godt med Bodø som fylkeshovedstad. Skal vi fordoble den avstanden, og vel så det, så virker det rett og slett ikke fornuftig.

– Stiller du også et krav, som de gjør i Rana?

– Jeg vet ikke om det er riktig å stille krav, men skal vi få dette til å fungere, må nok regionhovedstaden ligge i Bodø, sier Løvdahl.

Harstad eller Narvik?

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys mener på sin side at både Troms og Bodø bør glemme å bli regionhovedstad.

– Jeg tror ikke vi kommer videre i denne debatten, hvis Bodø eller Tromsø skal insistere på å bli regionhovedstad. Da tror jeg det er bedre å vurdere en løsning der Harstad eller Narvik får en administrativ rolle. Det er viktig at ikke debatten låses omkring Bodø eller Tromsø.

Temasending om regionreform i Nord.

Se temasendingen om en eventuell nordnorsk sammenslåing.