Hopp til innhold

– En fantastisk idé

Skulpturlandskap Nordland er 20 år. – Det er det all grunn til å feire, sier filmprudusent Eva Charlotte Nilsen. Men fortsatt har ti kommuner ikke skaffet seg sin skulptur.

I Rana er skulpturen Havmannen blitt en turistatraksjon. Det samme har flere av de andre skulpturene som utgjør Skulpturlandskap Nordland. Og nå håper ordføreren i Træna at deres nye skulptur skal bidra til å få flere turister til kommunen.

Skulpturlandskap Nordland er representert med en skulptur i 34 av de 44 kommunerne i Nordland. 1,3 millioner kroner har hver skulptur kostet. Dette er vel anvendte penger, sier filmprodusent Eva Charlotte Nilsen.

Nilsen har laget dokumentarfilm om Skulpturlandskap Nordland sammen med italienske filmskapere, og tok utgangspunkt i den skulpturen på Røst «Il Nido» (Reiret).

Eva Charlotte Nilsen

Eva Charlotte Nilsen mener Skulpturlandskap Nordland er en fantastisk idé.

Foto: Nordnorsk filmsenter

– Skulpturen er laget av en italiensk filmskaper, og vi valgte å se på den med våre forskjellige øyne. Det ble utgangspunktet for en times land dokumentarfilm som er vist i Italia og i Norge, sier Eva Charlotte Nilsen.

Skepsis og mangelfull forståelse

Filmskaperen som er bosatt på Sortland hun ikke husker sitt første møte med Skulpturlandskap Nordland, men at hun husker skepsisen og den manglende forståelsen som etter hvert gikk over i en slags kjærlighet for Skulpturlandskap Nordland.

– Det kom jo veldig bardust på mange fordi det var en veldig fremmed tanke, også fordi det var et pedagogisk prosjekt som skulle behandles demokratisk i alle kommunestyrer. Noe som ikke hadde vært gjort før. Ikke minst at dette var noe som skulle blandes med den nordnorske naturen. Vi har jo en tendens til å si at naturen vår er verd nok i seg selv.

To favoritter

Eva Charlotte Nilsen sier to av hennes favoritter er mannen i Bø i Vesterålen som hun er blitt glad i og som hun kan drikke kaffe med, og den digre granittblokka i Lødingen Vestbygd. Nilsen sier hun gleder seg over Træna nå skal få sin skulptur, og hun minner om Tjeldsund som sa nei, men der innbyggerne tok saken i sin egen hånd og samlet inn penger til sin skulptur, som er laget av en islending og som står der den dag i dag.

- Skulpturlandskap Nordland er en fantastisk idé. Dette er et 20-årsjubileum som er verd å feire, sier Eva Charlotte Nilsen.

Kulturelt bikkjeslagsmål

Men ti kommuner i Nordland har fortsatt ikke fått sitt eget kunstverk, 20 år etter at nordlendingene barket sammen i et kulturelt bikkjeslagsmål, da kunst i alle mulige varianter forarget folket.

Stridens kjerne var et påfunn fra fylkespolitikere som ville bruke millioner av kroner på å utsmykke Nordlandskommunene med skulpturer. Målet med prosjektet var at alle kommunene skulle få sitt eget kunstverk finansiert gjennom et spleiselag med fylkeskommunen. kulpturene som i snitt har kostet 1,3 millioner per stykk.

En hai, et badekar, et sett jur, ett reir, en ski, en åre. En havmann, en borg for alver og en lang rad med steiner som skulle plystre dukket plutselig opp rundt om i Nordland.

Ikke lyd i skulpturen

«Uten tittel» heter skulpturen som er Bodøs bidrag til Skulpturlandskap Nordland. En skulptur i stein som er plassert på moloen der hele skulpturen er gjennomboret med hull. I dårlig vær skal skulpturen plystre, men den har tilo nå aldri gitt noen lyd fra seg.

– Det er overraskende og underlig å tenke på at kunstneren som har laget dette kunstverket var så umusikalsk at han ikke har klart å fåfram en eneste lyd, sier Kjell Øygård og Arvid Vårheim.

Vi treffer de to karene på moloen der de stanser med skulpturen og betrakter den. Og heller ikke synes de skulpturen er særlig fin-

– Dette kunne vel hvem som helst ha laget, er deres dom.

TV-innslag om skulpturen Dag og natt fra 1994

Se tv-innslaget fra Hadsel 1994.

Har trykket Havmannen til sitt bryst

Få av de totalt 34 skulpturene i fylket har skapt like stort engasjement som Havmannen i Rana. Da han kom syntes ranværingene lite om at han kostet sykehjemsplasser og asfaltmeter, men i dag er han ikonisk og ifølge kultursjef Vigleik Haga var han vel verdt pengene:

– Det tok ikke mange år før hele samfunnet tok Havmannen til seg. I dag er den med oss over alt, den er blitt et symbol for oss. Og jeg tror ikke du finner en eneste ranværing som bestrider at Havmannen er verd pengene, sier Vigleik Haga.

Havmannen er i dag synonymt med Rana og blir brukt for det han er verdt. På kommunenes brevark, konvolutter og på hjemmesiden deres. Men Haga mener det er flaks som har gjort skulpturen til en merkevare for kommunen:

– Det var jo veldig stor motstand den gangen. Og så fant folk ut at Havmannen manglet kjønnsorganger og ikke kunne få seg noen kone. Det ble skrevet dikt om dette i Rana Blad, og så begynte folk å synes synd i Havmannen og fikk sympati for han. Nå er han blitt en del av oss.

Træna kommer diltende etter

Først i I 2007 vedtok Træna å bli med på Skulpturlandskap Nordland.

– Vi så at det var oppført noen fine skulpturer som tiltrakk seg besøkende. Vi er interessert i å få flere besøkende, og vi bestemte oss for å være med, sier ordfører i Træna Per Pedersen. Kommunen 33 nautiske mil ut i havgapet takket nei til å være med på skulpturprosjektet for 20 år siden.

Træna vet fortsatt ikke hvilket kunstverk som skal pryde øya.

– Hvorvidt dette blir en suksess, avhenger nok av kunstner, materialvalg og plassering.

Den årlige Trænafestivalen har gjort at antall besøkende til Træna har eksplodert. Nå håper ordføreren at en skulptur skal gjøre øykommunen enda mer attraktiv.

– Vi håper å appellere til andre grupper besøkende enn de som kommer i dag, sier ordføreren.

Har de 34 skulpturene gitt de effekten som initiativtakerne håpet på, og hva slags betydning i dag. Var det riktig bruk av kulturpengene? Si din mening om Skulpturlandskap Nordland.