Skulpturlandskap Nordland utvider

I løpet av neste år vil Rødøy kommune bli en del av Skulpturlandskap Nordland. Kunstner Per Inge Bjørlo skal lage skulpturen som kanskje skal plasseres like ved Rødøyløva.

Skulpturlandskap Nordland, Stokmarknes

'Dager og netter', skulpturlandskap Nordland i Hadsel: Skulpturen ligger på Børøya, på motsatt siden av Stokmarknes sentrum.

Foto: Nordland fylkeskommune

Den nye skulpturen vil være plass i Rødøy i løpet av våren, slik at avduking kan skje så snart snøen forsvinner.

- Den skal plasseres på Rødøy, på en plass som heter Storsand. Der har kunstneren ønsket å plassere skulpturen. Nå gjenstår det å se om vi får grunneieren og andre med på akkurat den plasseringen. Men han ønsker å plassere den akkurat der, og da vil den stå like i nærheten av Rødøyløva, sier Astrid Arnøy ved fylkeskulturkontoret.

Skulpturlandskap Nordland skaper engasjement

Da Skulpturlandskap Nordland ble etablert i slutten av 1980-tallet var det med ramaskrik og høylydte diskusjoner. Stormen har forlengst lagt seg og i dag opplever Astrid Arnøy stor interesse om å få være en del av Skulpturlandskap Nordland fra de kommunene som valgte å stå utenfor.

- Det vil jeg si, særlig fordi kommunene til de grader har ønsket seg med i det videre prosjektet. Vi får stadig henvendelser fra kommuner som sier at nå må de få lov til å være med også. Det er jo en fantastisk tone å høre, når man tenker på hvor omstridt det var i sin tid, sier Arnøy.

Kunstner har sett seg ut hvor kunstverket bør stå

Skulptør Per Inge Bjørlo

Per Inge Bjørlo er en norsk skulptør, maler og billedkunstner. Av sentrale utsmykningsoppdrag laget av Per Inge Bjørlo er serien med skulpturer i forbindelse med Oslo Lufthavn Gardermoen de mest fremtredende.

Foto: Erlend Moe / NRK

Det er billedhuggeren Per Inge Bjørlo fra Oslo som har laget skulpturen som nå skal bli Rødøy sitt bidrag til Skulpturlandskap Nordland.

- Per Inge Bjørlo lager jo skulpturer som er i stål, han lager grafikk, han lager andre ting. Han skal lage et verk som består av ulike former, runde former som møter spisse kanter, og mer vil jeg ikke si før den kommer på sin plass. Så det er bare å følge med, sier Arnøy.

Skulpturlandskap Nordland i Vestvågøy

'Hode' av Markus Raetz: Skulpturlandskap Nordland i Vestvågøy.

Foto: Billy Jacobsen
Nettsending med programleder Sveinung Åsali.

Siste nytt fra NRK i Nord-Norge

Oppsummert

Vi gir deg de viktigste nyhetene direkte fra hele Nord-Norge. Følg nettsendingen mellom klokken 17.00 og 19.00.

  • Kan ta førsteåret hjemme

    Et desentralisert videregående skoletilbud ble lansert i Finnmark i dag. Det åpnes for at videregåendeelever kan ta det første skoleåret hjemme. Fylkesråd Johnny Ingebrigtsen sier til iFinnmark at hvis sju elever søker, så vil tilbudet opprettes.

  • Motorferdselsforbud delvis opphevet

    Fylkesmannen har delvis opphevet motorferdselsforbudet i skuterløypene i Tana. Skuteløype 5 fra Màskejohka til Stuorra Ilis åpner i dag. I går åpnet Hillagurra-løypa, etter at reinbeitedistrikt 9 samlet og flyttet sine reinsdyr mot sommerbeitet.

Torsdagens nyhetssending fra NRK Nord
Onsdagens nyhetssending fra Nord-Norge
Dagens sending, NRK Nord.
Overskridelse på en milliard kroner fører til økte utgifter for bilistene. Frp reagerer kraftig
NRKs direktesendte nyhetssending for hele Nord-Norge, mandag 6. februar 2017.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.
I løpet av den siste uka har nordlyset flere ganger danset over himmelen i Nord-Norge. Marius Birkeland fanget dette synet.