Normal

Kunstverket som samler folket

Mannen fra havet

Offergave: ”I hendene har han en obelisk-formet krystall,” heter det i en brosjyre om ”Mannen fra havet”. –Krystallen er en offergave til hans tidligere bosted, heter det videre.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

”Mannen fra havet” har blitt i et samlingspunkt for hele kommunen, sier ordføreren, som for sin del stadig tar turen ut til skulpturen.

Og ordføreren i Bø, Sture Pedersen, er slettes ikke alene om å komme tilbake til plassen der den fire og en halv meter høye skulpturen i støpejern står; på en høyde ved Vinjesjøen, med blikket vendt mot havet.

- Folk i Bø, ja over hele Vesterålen, har blitt glad i den, og det har blitt vanlig for de som bor her å ta med seg gjestene sine hit, når de får besøk, sier Pedersen.

En attraksjon

Mannen fra havet

Samlingspunkt: ”Mannen fra havet” av kunstneren Kjell Erik Killi Olsen står på en høyde ved Vinjesjøen i Bø i Vesterålen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

- Den har blitt en turistattraksjon og et samlingspunkt for hele kommunen, fastslår ordføreren.

HØR: Populær skulptur. Reporter Billy Jacobsen.

”Mannen fra havet” er fire og en halv meter høy. Han holder frem ei prisme i krystall med begge nevene. Og han har en miniskulptur innfelt i ryggen, av ei gullforgylt kvinne.

- Stolte og oppreiste

Det er kunstneren Kjell Erik Killi Olsen, født i 1952 i Trondheim, som har skapt verket, som er en del av Skulpturlandskap Nordland, og som kom på plass ved Vinjesjøen i 1994.

To år tidligere, 19. mars 1992, sa Killi Olsen dette til Bladet Vesterålen: ”Jeg vil lage en skikkelse som kan symbolisere menneskene som bor her, stolte og oppreiste, tross vær vind.”

- En bærer av kystkultur

Mannen fra havet

”Mannen fra havet” har en miniskulptur. En vanlig tolkning av dette er at det alltid står ei kvinne bak.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

- Jeg tar stadig turen hit, for å se og la tankene fare. Jeg syns den bærer mye av kystkulturen vår i seg. Her er en sammenheng mellom det som har skjedd på land og det som skjer på land, sier Pedersen, like etter at det har vært feiret 15 års bursdagsfest for ”Mannen fra havet”.

Dette jubileet ble behørig markert; og da blant annet med konkurranse om hvem som kunne ta det beste fotografiet av Mannen, hvorpå de beste resultatene havnet på veggen i Bø Bygdemuseum, som ligger et lite steinkast fra selve skulpturen.

Ett av mange eksempler på hvordan skulpturen har fått spille en utvidet rolle i det lokale kulturlivet.