– Dette er forferdelig trist

Anne Cath. Vestly hadde fortellerstemmen til en helt spesiell film om det 120 år gamle fyret på Prestøya, som ble totalskadet i dagens brann. – Jeg har mange gode minner fra den tiden, sier Lars Ivar Christensen.

Brann i Brønnøysund

HAR GODE MINNER FRA PRESTØYA: Lars Ivar Christensen har tilbrakt mange sommere på fyret som i dag stod i brann, og forteller at de ble laget en helt spesiell film om fyret i 1972.

Foto: Ole Christian Olsen / NRK

Anne Cath. Vestly under tiden i Barnetimen for de minste

HADDE FORTELLERSTEMMEN I EN FILM OM PRESTØYA: Anne Cath. Vestly. Fotoet er fra tiden i Barnetimen for de minste.

Foto: Jan Nordby / Scanpix

Dagens kraftige brann i et fyr på Prestøya utenfor Brønnøysund etterlater bygningen med store skader.

– Man blir helt satt ut. Dette fyret representerer gammel kultur og arkitektur som eieren har brukt veldig mye tid og ressurser på å holde ved like og oppgradere, sier Lars Ivar Christensen til NRK.

Han har mange gode minner fra det gamle fyret, som ble bygget på Buholmen i 1895. I 1972 lagde hans far, filmskaperen Ivar Christensen, en 15 minutter lang kortfilm om det ærverdige fyret.

Det er Anne Cath. Vestly som har fortellerstemmen til denne filmen, forteller Christensen, som selv var syv år da innspillingen fant sted.

– Jeg har mange gode minner fra den tiden, og var der på sommertid flere år på rad sammen med både fettere og kusiner. Det er et fantastisk sted, og jeg husker det var mange båter i området og gode fiskemuligheter. Stedet hadde sin egen sjarm, og det var en spesiell atmosfære i det gamle fyret.

– Jeg husker fyret var rikt utstyrt med gamle dekorasjoner og gamle møbler. Det var også en gammel sveivegrammofon der, forteller han.

(Se filmen under. Artikkelen fortsetter)

– Anne Cath. hadde ofte fortellerstemmen

Filmen, som heter «Barna på Prestøya», ble laget for Den norske sjømannsmisjon, og ender med en spennende skattejakt.

Prestøya fyrstasjon i Brønnøy

Prestøya fyrstasjon ble bygget i 1895. Her ble det bygget en større fyrbygning med flere rom, samt uthus, fjøs og naust til fyrvokteren med familie.

Foto: Nordland fylkeskommune

– Min far lagde mange filmer for sjømannsmisjonen, og ofte var det Anne Cath. som hadde fortellerstemmen. De jobbet godt sammen. Hun hadde ofte også en finger med i spillet med tanke på hvordan selve historien skulle bli fortalt, forteller Christensen.

Det er Lars Ivars tante, Aasa Storlien, som eier fyret i dag, og hennes far var selv fyrmester på stedet i sin tid, forteller Christensen.

Tante Aasa, tidligere BA-redaktør Petter Krokå og de tre eldste barna deres, Gjertrud (8), Tone (7) og Paal (5), er også med i filmen. Det samme er Christensens bror, Øyvind, skriver Brønnøysunds Avis, som tidligere har fortalt om filmen.

– Har lagt ned veldig mye tid og ressurser

Lars Ivar Christensen

PREGET AV BRANNEN: Lars Ivar Christensen.

Foto: Privat

Aasa Storlien er selv svært preget av dagens hendelse, og har derfor så langt ikke ønsket å kommentere brannen overfor NRK.

– Aasa har lagt ned veldig mye tid og ressurser på å vedlikeholde og oppgradere fyret. Det gjør det hele ekstra tragisk. Så sent som i sommer var hun i Sverige for å få tak i helt spesielle glass til vinduene i fyret, forteller Christensen.

Han beskriver selv dagens brann som forferdelig trist.

– Det er noen år siden jeg var der selv, men minnene er like levende den dag i dag, avslutter han.

– Et sjeldent syn langs kysten

Ruth Tove Trang er fagleder for nyere tids kulturminner i Nordland fylkeskommune. Hun fortalte tidligere i dag at fyret er blant de mest markante kulturminnene på Sør-Helgeland.

– Fyret forteller mye om Norges historie som kystnasjon, fortalte hun.

Fra et arkitektonisk synspunkt er fyret på Prestøya helt unikt.

– Det spesielle med fyret er at fyrlykta er integrert i fyrvokterboligen. Det er et sjeldent syn på kysten. Her bodde fyrvokterne med familiene sine helt fram til fyret ble automatisert i 1935.

– Fyret er utvalgt som nasjonalt og regionalt viktig kulturminne på Sør-Helgeland. Nå får vi se hvor stort skadeomfanget blir. Forhåpentligvis kan fyret restaureres og bygges opp igjen.

Brann i fyr på Prestøya

FULL FYR: Selv om ikke bygget er fredet, er det helt klart verneverdig, fortalte Ruth Tove Trang, fagleder for nyere tids kulturminner i Nordland fylkeskommune, tidligere i dag.