NRK Meny
Normal

– Dette er en grisete jakt

Naturvernforbundet raser mot helikopterjakten på bjørnen i Grane i helgen. – Uetisk og uansvarlig.

Bjørn skutt i Grane

SKUTT: Denne bjørnen ble lørdag skutt av et jaktlag i Grane kommune.

Foto: Statens Naturoppsyn

Naturvernforbundet reagerer sterkt etter at NRK i går skrev om en 75 kilos hannbjørn som ble skutt fra helikopter. Bjørnen var mistenkt for å stå bak 31 sauedrap i Grane kommune.

– Dette er en grisete jakt, og en helt uakseptabel forvaltning av et truet dyr, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Han mener jakten bryter med stortingsforliket og internasjonale forpliktelser.

– Regjeringen har påpekt at vi må doble bjørnebestanden i Norge, samtidig gir de tillatelse til å skyte bjørn. Bestanden vil ikke øke dersom vi fortsetter med dette, sier Håpnes.

– Uetisk

Arnodd Håpnes

REAGERER: – Å jage på bjørn med helikopter er uetisk, mener Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Håpnes reagerer på at bjørnen ble skutt rett etter vinterdvalen. Bjørnejakten foregikk i et ulendt terreng og jaktlaget måtte bruke helikopter for felle bjørnen.

– Vi fulgte sporene av bjørnen, og brukte helikopter til å få den i åpent terreng. Vi hadde aldri klart å felle den dersom vi ikke hadde brukt helikopter, sa Even Bjørnes i Statens Naturoppsyn (SNO) til NRK i går.

SNO er likevel ikke sikre på at det er «drapsbjørnen» som nå er satt ut av spill. Imidlertid er det sikret DNA fra den skutte bjørnen, som nå er sendt til analyse.

Bjørnes mener at helikopterjakt er den mest humane måten å skyte bjørn på. Det er Håpnes sterkt uenig i.

– Det er bare tøys. Å jage på bjørn med helikopter er uetisk. Å skyte en sterkt truet rovdyrart fordi man mistenker dyret for å ha gjort skade, er elendig naturforvaltning.

– Sauenæringen må ta grep

Naturvernforbundet mener sauenæringen må ta grep for å forhindre at sau blir tatt av bjørn.

– Sauenæringen må lære å leve med tap av sau. De tar ikke ansvar for å finne tiltak som gjør at vi kan leve med rovdyr. At løsningen blir å jakte på bjørn, er alt for enkelt og helt feil.

Fylkessekretær Siv Mossleth i Nordland småbrukarlag mener næringen gjør flere tiltak for å forhindre tap av sau.

– De tar helt feil. Mange bønder har utvidet tilsyn, men sauene beiter på store områder og det er vanskelig å se til de til enhver tid. Skal man ha en levedyktig beitebruk i Norge, må vi holde rovdyrstammen i sjakk, sier Mossleth.