Hopp til innhold

– Det blir noen tunge dager for Bindal framover

– Det er mye å ta innover seg for bindalingene i dagene framover, konstaterer en skuffet Bindal-ordfører Britt Helstad etter at det ble klart at hun og de rundt 1400 andre i kommunen blir tvangsflyttet til Trøndelag.

Bindal-ordfører Britt Helstad

SKUFFET: – Jeg er skuffet, men min jobb er å gjøre mitt beste for bindalingene, uansett hva som skjer, sier ordfører Britt Helstad.

Foto: Ole Dalen / NRK

I Stortinget ble det i dag vedtatt at Bindal blir tvangssammenslått med Vikna, Nærøy og Leka, og dermed flyttet til Trøndelag. Forslaget fra Høyre, Frp og Venstre fikk støtte av 86 representanter. 83 representanter stemte imot.

– Det ble avgjort med tre stemmers overvekt. Det må vi bare forholde oss til, men det er synd at det skal være så marginalt når det skal ta avgjørelser i så viktige saker. Det blir noen tunge dager for Bindal framover, sier ordfører Britt Helstad.

Etter en lang debatt ble voteringen avsluttet først ved 20-tiden. Alle forslagene om tvangssammenslåinger av kommuner fikk flertall på Stortinget torsdag kveld. Tre av sammenslåingene ble vedtatt med bare én stemmes overvekt.

Kalt inn til Sanner

– Vi må jo gjøre det vi blir pålagt. Nå er det opp til Fylkesmannen i Trøndelag å kalle sammen de fire kommunestyrene. Vi fire ordførerne skal møtes hos kommunalminister Jan Tore Sanner i Oslo 14. juni.

Hekstad synes dagen i dag har vært vel spennende. Hun ser hun framover til høstens valg.

– Jeg håper det kan være Bindals redning. Men først må vi vinne valget, sier Ap-ordføreren.

– Føles helt feil

Silje Aune

Silje Aune vil ikke bli tvangsflyttet til Trøndelag.

Foto: Andreas Trygstad / NRK

Det at sammenslåingen ble gjennomført med tvang opprører mange på Sør-Helgeland.

– Jeg skjønner ikke poenget. Vi har sagt nei, vi vil ikke dette, enkelt og greit, sier Silje Aune.

Mange på Helgeland er opptatt av at lokalsamfunnet ikke ble hørt i denne saken, og viser til kommende stortingsvalg.

– Det er noen som ønsker å demonstrere sin makt. Det er trist, sier Gjertrud Kristine Gangstad.

Tysfjord deles

Etter avstemningen i Stortinget i dag er det klart at Tysfjord deles. Nordøst-siden blir slått sammen med Narvik og Ballangen, mens sørvest-siden blir en del av Hamarøy kommune.