NRK Meny
Normal

Slik markerte Ap-politikerne sin «siste» dag som nordlending

Som en symbolsk protest stilte Lisbeth Berg-Hansen i nordlandsbunad i Stortinget i dag. Hun er en sterk motstander av at hennes hjemkommune Bindal kan bli tvunget til Trøndelag.

Lisbeth Berg-Hansen på Stortinget i Nordlandsbunad

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) på talerstolen på Stortinget iført nordlandsbunad.

Printscreen fra facebook-profilen til Lisbeth Berg-Hansen (Ap)

Dette bildet delte Lisbeth Berg-Hansen på Facebook tidligere i dag.

– Jeg har på meg nordlandsbunaden for å markere at det i dag vedtas å tvangssammenslå Bindal med tre trøndelagskommuner og tvangsflytte Bindal til Trøndelag. Dette er på en måte min «siste» dag som nordlending, skriver Berg-Hansen i en sms til NRK.

På Facebook tidligere i dag skrev Berg-Hansen at hun har gruet seg til i dag:

– Frykter dette blir en dårlig dag på jobb. Håper de stortingsrepresentantene som i dag kommer til å si ja til tvang, har sovet like dårlig som meg. Nordlending for evig!

I dag skal Stortinget vedta både kommunereformen og nye regioner, og som eneste norske kommune, kan Bindal i dag blir tvangsflyttet til nytt fylke – og slått sammen med Vikna, Nærøy og Leka.

Det er svært sjelden at en kommune i Norge bytter fylke – faktisk har det kun skjedd tre ganger siden krigen.

Spennende votering

Høyre, Frp og Venstre går inn for at det i ti tilfeller skal brukes tvang, og det er 15 kommuner som risikerer å bli tvangssammenslått med naboen i disse prosessene.

Men flertallet på Stortinget er knapt. Bare to stemmer skal til for å velte kommunereformen.

– Det blir ulidelig spennende. Det er uro i Frp, og det er lov å håpe at flertallet skal vippe i vår favør. Undere har skjedd før, sier Bindal-ordfører Britt Helstad (Ap) til NRK.

Sp med fullt mannskap

Senterpartiet har i dag stilt med fullt mannskap når saken skal behandles i Stortinget.

– Det betyr at alle de andre partiene må gjøre det samme dersom de ikke vil tape saken i Stortinget. Vi kommer selvsagt til å stemme imot tvangssammenslåing, sier kommunalpolitisk talsperson Heidi Greni i Senterpartiet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har ikke gitt opp og håper i det lengste at representanter fra Frp, Høyre eller Venstre vil snu.

– Det er ingen tvil om at mange representanter egentlig er imot det som nå skjer, så jeg tror resultatet er åpent helt fram til mål, sier Vedum.

Lisbeth Berg-Hansen på sin side tror et regjeringsskifte til høsten er det siste håpet.

– Der vi kan søke om å få opphevet dette tvangsekteskapet, sier hun.

Lisbeth Berg-Hansen i nordlandsbunad

Kommunestrukturen sluttbehandles i Stortinget. Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har på seg Nordlandsbunaden i stortinget under debatten om kommuner.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.