NRK Meny
Normal

Slik markerte Ap-politikerne sin «siste» dag som nordlending

Som en symbolsk protest stilte Lisbeth Berg-Hansen i nordlandsbunad i Stortinget i dag. Hun er en sterk motstander av at hennes hjemkommune Bindal kan bli tvunget til Trøndelag.

Lisbeth Berg-Hansen på Stortinget i Nordlandsbunad

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) på talerstolen på Stortinget iført nordlandsbunad.

Printscreen fra facebook-profilen til Lisbeth Berg-Hansen (Ap)

Dette bildet delte Lisbeth Berg-Hansen på Facebook tidligere i dag.

– Jeg har på meg nordlandsbunaden for å markere at det i dag vedtas å tvangssammenslå Bindal med tre trøndelagskommuner og tvangsflytte Bindal til Trøndelag. Dette er på en måte min «siste» dag som nordlending, skriver Berg-Hansen i en sms til NRK.

På Facebook tidligere i dag skrev Berg-Hansen at hun har gruet seg til i dag:

– Frykter dette blir en dårlig dag på jobb. Håper de stortingsrepresentantene som i dag kommer til å si ja til tvang, har sovet like dårlig som meg. Nordlending for evig!

I dag skal Stortinget vedta både kommunereformen og nye regioner, og som eneste norske kommune, kan Bindal i dag blir tvangsflyttet til nytt fylke – og slått sammen med Vikna, Nærøy og Leka.

Det er svært sjelden at en kommune i Norge bytter fylke – faktisk har det kun skjedd tre ganger siden krigen.

Spennende votering

Høyre, Frp og Venstre går inn for at det i ti tilfeller skal brukes tvang, og det er 15 kommuner som risikerer å bli tvangssammenslått med naboen i disse prosessene.

Men flertallet på Stortinget er knapt. Bare to stemmer skal til for å velte kommunereformen.

– Det blir ulidelig spennende. Det er uro i Frp, og det er lov å håpe at flertallet skal vippe i vår favør. Undere har skjedd før, sier Bindal-ordfører Britt Helstad (Ap) til NRK.

Sp med fullt mannskap

Senterpartiet har i dag stilt med fullt mannskap når saken skal behandles i Stortinget.

– Det betyr at alle de andre partiene må gjøre det samme dersom de ikke vil tape saken i Stortinget. Vi kommer selvsagt til å stemme imot tvangssammenslåing, sier kommunalpolitisk talsperson Heidi Greni i Senterpartiet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har ikke gitt opp og håper i det lengste at representanter fra Frp, Høyre eller Venstre vil snu.

– Det er ingen tvil om at mange representanter egentlig er imot det som nå skjer, så jeg tror resultatet er åpent helt fram til mål, sier Vedum.

Lisbeth Berg-Hansen på sin side tror et regjeringsskifte til høsten er det siste håpet.

– Der vi kan søke om å få opphevet dette tvangsekteskapet, sier hun.

Lisbeth Berg-Hansen i nordlandsbunad

Kommunestrukturen sluttbehandles i Stortinget. Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har på seg Nordlandsbunaden i stortinget under debatten om kommuner.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix