Hopp til innhold

Sauebonden Anny (63) slipper fengsel etter å ha felt dette treet: – Skal unne meg en cognac

Anny Unosen fra Saltdal ble kjent over hele landet etter at hun risikerte fengsel for å ha felt furu med et ørnereir. Idag fikk hun en solid julegave, men den ble kortvarig.

Bonde med sag

RESTER: Her er restene av kongeørnredet i Evenesdal i Salten etter at sauebonde og grunneier Anny Unosen felte treet i fjor høst.

Foto: Jim Kristensen / Knut F. Olsen

Sauebonden frå Evenesdal i Saltdal i Nordland ble rikskjendis over natta da det ble kjent at hun måtte møte i Salten tingrett tidligere denne måneden tiltalt for miljøkriminalitet.

Anny Unosen risikerte i verste fall risikerte fengsel etter at hun med hjelp fra naboen i sommer felte en furu med et kongeørnreir. Kongeørna har vært fredet siden 1968.

Hun sto også tiltalt for ulovlig kjøring med ATV i utmark, og for kjøring med ATV uten å ha sertifikat klasse B.

Aktor, politiadvokat Inge Svae-Grotli fra økokrim

VIL ANKE: Politiadvokat Inge Svae-Grotli fra Økokrim sier de vil anke til lagmannsretten over lovanvendelsen.

Foto: Gisle Forland / NRK

Onsdag kom dommen fra Salten tingrett som frifinner sauebonden fullt og helt.

– Det er en gledens dag. Vi var jo uenig med Økokrim i forståelsen av den konkrete bestemmelsen, og mente det ikke var grunnlag for å dømme henne på bakgrunn av den. Der har domstolen vært enig med oss, og det er selvsagt tilfredsstillende, sier forsvareren hennes, Torkell Johnsen til NRK.

– Nå blir det cognac

Hovedpersonen selv sliter med å ta dommen inn over seg.

– Jeg er helt målløs. Nå føler jeg bare en stor lettelse. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, og ingen vet hvor tungt jeg har hatt det, sier Unosen til NRK.no.

Mens hun ventet på dommen, der sauebonden risikerte 21 dagers fengsel, tenkte hun på hvordan hun skulle ta seg av gården.

– Jeg har jo sauer og katter og alt mulig her oppe, og er vant til å klare meg selv. Jeg vet ikke hvordan jeg isåfall skulle ha gjort det, forklarer hun.

En knapp uke før julaften fikk hun beskjeden hun ønsket seg aller mest.

– Dette er som en julegave. At jeg er frifunnet går mer og mer opp for meg, for hver time som går nå.

– Egentlig behøver jeg ingen andre julegaver nå, smiler Unosen.

– Hvordan skal frifinnelsen markeres?

– Det blir nok en liten cognac idag. Det skulle bare mangle.

– En stor belastning

Da forsvarer Torkel Johnsen var i kontakt med klienten sin tidligere, snakket han med en svært lettet sauebonde.

– Hun er jo vant til å baske med elementene i dalføret, men det har vært en stor belastning for henne å være involvert i en straffesak, forklarer han.

– Det er svært viktig at hun slapp fengsel. Med hennes rammebetingelser hadde ikke 21 dager i fengsel vært mulig. Da måtte hun ha leid inn folk til å passe gården og sauene, påpeker Johnsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Anny Unosen (63) og forsvareren Torkel Johnsen

FORNØYD: Anny Unosen sammen med forsvareren Torkel Johnsen under rettsaken tidligere i desember.

Foto: Gisle Forland / NRK

Forsvareren mener dommen er både ensidig og begrunnet, men tror likevel på en ny runde i retten.

– Økokrim har lagt betydelig prestisje i saken, og valgte å sette bort de som jobbet med den i Salten politidistrikt. Istedet førte de saken selv, og kom oppover med to mann. I tillegg er den flagget mye i media, så jeg tror de vil prøve den for lagmannsretten også.

– Når det er sagt håper jeg ikke det går prestisje i dette, og at vi dermed slipper en ny runde, legger Johnsen til.

– Uriktig lovforståelse

Men allerede nå varsler politiadvokat Inge Svae-Grotli fra Økokrim at de vil anke dommen fra Salten tingrett.

– Jeg kostaterer at tingretten er enig med oss på de faktiske forhold, men at de har lagt til grunn en lovforståelse når det gjelder naturmangfoldsloven som vi er klart uenig i, forteller Svae-Grotli til NRK.

– Hva legger du i det?

– Vi mener tingretten har lagt til grunn en for snever forståelse av loven, og vi vil komme til å anke den over lovanvendelsen.

Dermed går det mot en ny runde i rettsaparatet for de to partene.

– Grunnen til at vi anker er at vi er klart uenig i at et slikt tilfelle som dette ikke rammes av loven, og at det vil kunne gi konsekvenser i andre sammenhenger også som vi ser vil være helt utilsiktet når det gjelder hvordan denne loven skal forstås, forklarer politiadvokaten.

Nå skal Økokrim bruke tiden fremover til å gjennomgå dommen fra tingretten. Inge Svae-Grotli sier han føler at de har en god sak.

– Vi kan aldri være sikker på noen ting når vi anker, men vi mener at vi har gode holdepunkter for at dette er en uriktig lovforståelse. Nå vil denne dommen bli gjenstand for en grundig behandling og en grundig anke, og så vil vi legge det frem for lagmannsretten til behandling.

Nektet straffskyld

Da saken kom opp for Salten tingrett tidligere denne måneden nektet Anny Unosen innledningsvis straffskyld for alt, men innrømte i retten at hun hadde kjørt ATV i utmark, i forbindelse med tilsyn av sau.

Men hun hevdet at hun parkerer ved en traktorvei et stykke fra huset, for å unngå ulovlig kjøring på offentlig vei.

– Saken gjelder to tema. Det gjelder felling av et reirtre, slik at reiret ble fullstendig ødelagt. Og så gjelder det ulovlig kjøring med ATV, sa aktor, politiadvokat Inge Svae-Grotli fra Økokrim i sin innledning.

Naturmangfoldsloven kom i 2009, og erstattet flere lover, blant annt viltloven.

– Økokrim, som blant annet prioriterer miljøkriminalitet og prinsipielle saker, valgte å overta denne saken etter at politiet hadde siktet de to tiltalte. Det er viktig for Økokrim å få klargjort i retten hvilken rettspraksis og forståelse som skal ligge til grunn for den nye loven, sa Svae-Grotli.

Fant skutt fuglunge

I 2012 fant Statskog Fjelltjenesten en død ørneunge i redet, som var skutt med rifle. Det ble også funnet hagl-ladninger i reiret. Ifølge Fjelltjensten var det skutt mot reiret flere ganger. Det ble også funnet ATV-spor ved treet.

Da politiet startet etterforsking ble også Unosen avhørt. Men ingen ble siktet i saken. Så i juni i år, ble treet funnet felt under en ny kontroll fra Fjelltjenesten.

Unosen ble etter kort tid siktet, sammen med Viggo Nilsen for medvirkning. Nilsen ble, i likhet med sauebonden, frikjent i tingretten.

(artikkelen fortsetter under bildene)

Den 63 år gamle kvinnen nektet straffskyld, da hun forklarte seg for Salten tingrett.

– Jeg visste at det var et reir der, men jeg mente jeg gjorde det som var mitt beste. Jeg ble alene etter at samboeren min døde for tre år siden, og hadde ikke råd til å kjøpe material, forklarte Unosen.

Da hun så at det ikke var noen rørelse i reiret regnet hun treet for sitt.

– Ingen har fortalt meg at det var ulovlig å hugge treet. Hvorfor sa ingen til meg at jeg ikke måtte røre den furua, Hadde jeg visst det, ville jeg aldri gjort det, spurte kvinnen i retten, sier hun.

– Jeg dro alene til furua og begynte å sage, da jeg hadde laget hakket i treet og satt fast motorsaga, hentet jeg Nilsen, som hjalp meg, forklarte Unosen under rettsaken i Salten tingrett tidligere i desember.

Nå ser det altså ut til at hun må møte igjen i lagmannsretten én gang over nyttår.