Hopp til innhold

– Å flytte nordover sitter langt inne

Til tross for at mange ingeniører har mistet jobben i oljenæringen, er det fortsatt vanskelig å lokke dem nordover. Hanne Marit Henriksen i NITO tror en av årsakene er at mange har et inntrykk av at byene i Nordland er små og mindre pene.

Mo i Rana

Utseende til nordlandsbyer som Mo i Rana er for stygge til at arbeidsledige ingeniører vil flytte hit, tror Hanne Marit Henriksen.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Nordland har størst behov for ingeniører i landet, ifølge Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon.

I en ny behovsundersøkelse svarer over halvparten av arbeidsgiverne i Nordland at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører.

Årsaken de oppgir er blant annet bedriftens beliggenhet.

– Nordlandsbyene er kanskje for små

Leder for fagorganisasjonen i Nordland, Hanne Marit Henriksen, tror folk har et inntrykk av at byene i Nordland er mindre pene, små og har et dårlig kulturtilbud.

– Byene er jo ikke noe fine, de bærer preg av industri. Rana med sin industripark, og Narvik med sin havn. Innkjøringen mot Bodø er heller ikke iøyenfallende fin, sier Henriksen til NRK.no.

Hanne Marit Henriksen

Hanne Marit Henriksen registrerer at arbeidsledige ingeniører forblir der de er.

Men hun tror mange overser fordelene ved å bo i nord.

– Her er det en nærhet til naturen, man trenger ikke å pendle, kulturlivet er mye rikere enn mange tror, og det er solide bedrifter i alle byene.

Nordland minst populær blant ingeniører

I undersøkelsen svarer 52 prosent av private og offentlige arbeidsgivere i Nordland at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører.

Det er langt over gjennomsnittet for resten av landet på 34 prosent, sier Henriksen.

– Vi har noe nedgang i oljenæringen som har gjort at det er mye ledig kapasitet. Til tross for det, har vi ikke sett at svært mange har kommet nordover.

Ifølge Henriksen er det innen mineraler og i kommunesektoren at behovet for ingeniører er størst.

Sitter lenger inne å flytte nordover

– Det er ikke så lett få de som bor i sør til å flytte nord, uten veldig mange gulrøtter, er hovedinntrykket til personalsjef Gunn Pettersen i det Bodø-baserte dataselskapet Dips.

Gunn Pettersen

Gunn Pettersen prøver å lokke ingeniører nordover.

Dips opplever ikke at det er vanskelig å fylle ledige stillinger. Men i januar reiste likevel Pettersen til Stavanger for å lokke til seg arbeidsledige ingeniører. I ettertid har de fått inn flere søknader.

– En liten håndfull har søkt seg nordover. Men flere har vist interesse for Oslo-kontoret vårt, eller Bergen. Det sitter lenger inne å flytte nordover, om jeg har forstått dette rett, sier Pettersen til NRK.no.

Hun tror det ennå må modnes litt, spesielt i Stavanger-regionen, særlig dersom ingeniørene der ikke har noen relasjoner nordover.

Bedre lønn kan lokke ingeniørene til Nordland

Skal flere ingeniører velge en jobb i nord, tror Hanne Marit Henriksen fra NITO at lønna må opp. Mange ingeniører er godt vant med gode lønningen i oljenæringen.

– Vi står foran et lønnsoppgjør der det oppfordres til moderasjon på landsbasis.

– Men jeg håper man kan se litt selektivt på det. Kanskje Nordland kan tilby litt høyere lønninger for å være med i konkurransen.