Oppsagte ingeniører rømmer til læreryrket

Over hundre søkere har meldt seg til de tretti nye studieplassene som skal omskolere ingeniører til lærere på Universitetet i Agder.

Ingeniører som har mistet jobben søker nå tilleggsutdanning på Universitetet i Agder. Mange vil bli lærere.

Ingeniører som har mistet jobben søker nå tilleggsutdanning på Universitetet i Agder. Mange vil bli lærere.

– Jeg likte veldig godt å være student, men det er jo en stund siden nå. Det blir en litt annen hverdag, sier Tiril Bjønnes fra Grimstad.

Hun var ferdig med ingeniørstudiene på Universitetet i Agder for to år siden, men mistet jobben i MHWirth for noen uker siden. Nå er hun én av hundre som har søkt på 30 nye studieplasser på UiA. Disse skal omskolere arbeidsledige ingeniører til realfagslærere.

– Å miste jobben var helt klart tøft, men det var noe man hadde gått og ventet på ganske lenge. Man gjør så godt man kan, og sånn er det bare, sier hun.

– Jeg vil ha flere bein å stå på

Nå håper Bjønnes at hun havner på skolebenken igjen.

– Jeg vil å ha flere bein å stå på. Nå er arbeidsmarkedet såpass tøft at man trenger å fylle på med kompetanse. Det er veldig mange dyktige ingeniører der ute som er vanskelig å utkonkurrere i en jobbsøkingsprosess.

Hun legger til at hun ønsker å se lyst på fremtiden.

Frank Reichert

Rektor ved Universitetet i Agder, Frank Reichert.

Foto: UiA

– Det går i svingninger hele tiden, så jeg er optimistisk. Det er bare å være tålmodig, sier Bjønnes.

Universitetet starter nå flere prosjekter for å motvirke den økende ledigheten i oljerelaterte næringer. UiA-rektor Frank Reichert ønsker å gi tidligere ingeniører flere valgmuligheter.

Tilbyr tilleggsutdanning

– Regionen trenger at vi som universitet engasjerer oss i omstillingsprosessen ingeniører står overfor. En strategi vi har er å tilby tilleggsutdanninger slik at du som ingeniør har mulighet til å bli lærer på en skole, sier Reichert.

Dette er gode nyheter for kriserammede selskaper som National Oilwell Varco som alene har sagt opp flere tusen ansatte.

Dag Nordbø NOV

Kommunikasjonsdirektør i NOV, Dag Nordbø.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det aller viktigste er at vi beholder kompetansen på Sørlandet, og at vi ikke opplever at folk som mister jobben flytter fra landsdelen fordi vi ikke har jobb til dem. Da taper vi mye, sier kommunikasjonssjef Dag Nordbø i NOV.