Hopp til innhold

Trengte ny maskinist – fikk over 150 søknader

I vinter lyste rederiet Hansen/Dahl ut en stilling som maskinist på et av deres fiskefartøy. Mens de tidligere knapt fikk søkere, har situasjonen i offshorenæringa nå gjort at situasjonen er snudd på hodet.

I vinter lyste rederiet Hansen/Dahl ut en stilling som maskinist på et av deres fiskefartøy. Mens de tidligere knapt fikk søkere, har situasjonen i offshorenæringa nå gjort at situasjonen er snudd på hodet.

John Harald Olsen kom seg gjennom nåløyet, og fikk jobben som maskinist. VIDEO: Ola Helness / NRK.

John Harald Olsen fra Karmøy i Rogaland var mannen som til slutt trakk vinnerloddet, og som dermed fikk maskinistjobben på den 78 meter lange fiskebåten MS «Kvannøy» i Bodø.

Fiskebåten MS «Kvannøy»

Foto av MS «Kvannøy».

Foto: Ola Helness / NRK

– Det er langt hjemmefra, men jobben var attraktiv. Jeg visste det var mange søkere og var nervøs da jeg var inne på intervju, men gleden var desto større da jeg fikk ja, sier Olsen.

Tanken hans var å egentlig satse på offshore, men nedgangstidene i oljebransjen satte en effektiv stopper for det. Han angrer likevel ikke på at han sa ja til en jobb i Nord-Norge.

– Det hender jeg får hjemlengsel, men sånn er det å være sjømann.

Stor forskjell

Reder Birger H. Dahl hos rederiet Hansen/Dahl føler seg overbevist om at de aldri ville fått så mange søkere, hadde det ikke vært for situasjonen i offshorenæringa.

– Vi merker betydelig forskjell i pågangen fra arbeidssøkere. Særlig det siste året har folk i økende grad tatt kontakt på mail, telefon eller via hjemmesiden vår. Det er en kjempesituasjon, der vi kan velge og vrake blant folk og ansatte kremen av kremen, sier Dahl.

Daglig leder Birger Vian viser fram to tykke permer med søknader.

– Alle disse har jeg måttet lese, og alle har fått svar. Om de likte svaret, kan selvsagt diskuteres.

Fornøyd med situasjonen

Reder Birger H. Dahl hos Hansel Dahl Fiskeri er fornøyd med interessen. Foran ser vi permene med søknader.

Foto: Ola Helness / NRK

Ber folk se nordover

SSB har tidligere anslått at det i dag er rundt 155.000 jobber knyttet til leveranser til oljeinvesteringene, og at 30.000 av disse trolig vil forsvinne. Tidligere denne måneden var prisen på et fat nordsjøolje 20 dollar fatet – det laveste på 12 år. Fremtidsutsiktene ser altså umiddelbart ikke lyse ut for næringa.

Fungerende avdelingsdirektør Kari Bergrabb i NAV Nordland

Fungerende avdelingsdirektør Kari Bergrabb i NAV Nordland mener mange av fremtidas arbeidsplasser ligger i nord.

Foto: Ola Helness / NRK

– De som mister jobbene i offshorebransjen nå bør se nordover, for det er her man finner ledige jobber og vekst innenfor ulike næringer i tiden fremover, sier fungerende avdelingsdirektør Kari Bergrabb i NAV Nordland, og viser til Samfunns- og næringslivsbarometeret Indeks Nordland.

Hennes inntrykk er at folk på spesielt Sørvestlandet og til dels også Nordvestlandet har lett etter jobber lokalt, men at de nå begynner å se nordover. Det er også et krav fra NAV, at de som går på dagpenger, må være villige til å flytte seg dit jobbene er.

– Siste bedriftsundersøkelse vi gjorde i Nordland viste at vi kunne ansatt 1775. Blant annet trengs det folk med ingeniørkompetanse.

Forhåpentligvis kan situasjonen vi ser nå bidra til befolkningsvekst, for vi sliter med at mange unge, potensielle arbeidstakere flytter ut av fylket.

Kari Bergrabb / Avdelingsdirektør NAV Nordland

Ringnotfartøyet MS «Kvannøy» er en attraktiv arbeidsplass. Båten kostet over 200 millioner kroner. Men så er det også litt bedre utstyrt enn det som må sies å være vanlig...