7 av 10 nordmenn har nå skaffet seg denne

En måned før slukkingen av FM-nettet er planlagt å starte, viser en kartlegging at nordmenn flest har gardert seg og skaffet seg DAB-radio.

DAB-radio

Nordmenn flest forbereder seg på slukkingen av FM-båndet. Nå har 7 av 10 anskaffet seg en eller flere DAB-radioer.

Tirsdag skal Stortinget vedta om slukkingen av FM-nettet skal starte etter nyttår slik som planlagt.

Fremskrittspartiet, Miljøpartiet de Grønne og Senterpartiet har foreslått å utsette slukkingen, som er tenkt å skulle starte i Nordland 11.januar. Også Arbeiderpartiet har sagt at de vil utsette slukkingen, hvis dekningen ikke er god nok.

Men om politikerne er usikre, så ser i hvert fall folk ut til å ha forberedt seg på at slukkingen går som planlagt.

Forbereder seg på slukking

En fersk undersøkelse fra TNS Gallup viser at 7 av 10 nordmenn nå har skaffet seg DAB-radio. I Nordland, som er første region ut, lytter nå et flertall av innbyggerne til en DAB-radio. Det er første gang en måling har registrert at DAB-lyttingen har gått forbi FM.

– Vi gleder oss over tallene som viser at mange nordmenn nå har forberedt seg på slukkingen, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge, lar seg ikke stresse av at enkelte partier vil utsette slukkingen av FM-nettet.

Foto: Lasse Morkhagen /

Undersøkelsen viser at 71 prosent av alle nordmenn nå eier en eller flere DAB-radioer. I Nordland er det tilsvarende tallet 77 prosent. Den viser at i Nordland lytter 42 prosent til DAB, mens 38 prosent av lyttingen skjer via FM-båndet.

Torvmark er ikke bekymret for at Stortinget tirsdag skal utsette slukkingen.

– Vi forholder oss til det som er vedtatt politikk og ikke debatter. Vi forutsetter at slukkingen skjer som planlagt.

Jeg kan garantere at hele Norge har fått et mye bedre og bredere radiotilbud

Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Bsare 3 av 10 har DAB i bilen

Selv om mange nordmenn nå har skaffet seg DAB-radio, viser undersøkelsen at bare 28 prosent av bileierne har DAB i bilen, noe som kan gå utover sikkerheten.

Samtidig viser en fersk rapport fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap at DAB-nettet er mer robust enn FM-nettet, at dekningen er god og at sikkerheten i tunneler blir bedre med DAB+.

– Radioskiftet er et krevende teknologiskifte, men jeg kan garantere at hele Norge har fått et mye bedre og bredere radiotilbud, enten det er via digital radio, via dab, digital-tv eller internett, sier Torvmark.