Hopp til innhold

Får ikke montere DAB-antenner på fredet fyr

Kystverket sier nei til planene om å montere antenner for DAB+ på tre fyr i Nordland. Årsaken er at fyrene er fredet.

Skomvær fyr

KULTURMINNE: Fyret på øya Skomvær sør for Røst, ytterst i Lofoten.

Foto: Roy Ekrem

Ordfører Tor Arne Andreassen med ordførerkjedet, der kommunevåpenet med de tre skarvene er hovedmoti

Ordfører Tor-Arne Andreassen mener FM-nettet ikke bør stenges før dekninga er god nok.

– Det bekymrer meg at antennene ikke er på plass, fordi det går ut over fiskernes sikkerhet, sier Røst-ordfører Tor-Arne Andreassen.

Skomvær fyr er fredet som kulturminne, og ifølge kulturminneloven er det derfor ikke tillatt å montere nye antenner på fyret.

– Fiskerne våre bruker radioen hele dagen for å få oppdateringer på vær og vind. Her ute skifter det veldig fort og det er ekstremt viktig at vi kan stole på at radiosignalet er godt nok, sier Andreassen.

– Må følge regelverket

I tillegg til Skomvær er også to andre fyr i Nordland fredet, Landegode fyr utenfor Bodø og Tranøy fyr i Hamarøy.

– Alle fyrene kommer inn under de fylkeskommunale vernebestemmelsene. Regelverket gir begrensninger for hva slags utstyr som kan monteres på fyrene, sier regiondirektør Fridtjof Wangsvik i Kystverket Nordland.

Kystverket har søkt om dispensasjon, og saken er nå til behandling hos fylkeskommunen i Nordland.

– Vi prioriterer denne saken og behandler søknaden så raskt som mulig, sier seksjonsleder for kulturminner, Geir Davidsen.

– Ingen andre alternativer

Fredag gikk Norges Fiskarlag ut og ba lederne i de politiske partiene om å utsette stengingen av FM-nettet til slutten av neste år. Fiskerne er blant annet kritisk til at det ikke ble gjort dekningsmålinger over hav før etter at fiskerne selv etterlyste dette.

Øyvind Vasaasen er hovedansvarlig for digitalisering av radio i NRK, og han forklarer at årsaken til at det ikke ble gjort målinger til havs før Fiskarlaget påpekte problemstillingen var at dekningen til sjøs ikke lå i myndighetenes kravspesifikasjon.

Skomvær med fjell i bakgrunnen

En ny sender på Skomvær fyr skal etter planen gi fiskerne i området bedre DAB-dekning.

Foto: Pressefoto

– I samarbeid med Redningsselskapet har vi målt DAB-dekningen i seks områder, blant annet Vesterålen, Lofoten, Nord-Trøndelag og på Sunnmøre. Målingene viste at signalet ble svakere og mindre stabilt rundt Skomvær fyr.

Vasaasen avventer nå behandlingen hos fylkeskommunen.

– Jeg håper og tror at svaret blir at vi får tillatelse til å sette opp antenner på Skomvær fyr. Det finnes dessverre ingen andre gode alternativer på øya, sier han.

Opp i Stortinget

Tidligere denne uken tok Røst-ordføreren kontakt med stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik fra Arbeiderpartiet, om sin bekymring rundt DAB-dekningen i kommunen.

I et skriftlig spørsmål til fiskeriministeren skriver Juvik blant annet:

Fremskrittspartiet gikk nylig ut og sa at partiet vil forslå å stoppe slukkingen av FM-nettet. Saken skal opp i Stortinget tirsdag i neste uke.