Dømt til 30 dagers fengsel for sex-lokking

Den 15 år gamle jenta ga beskjed til moren sin om at en 59-årig mann ville ha sex med henne. Da overtok moren chatten på nettet og lokket mannen i en felle. Nå er mannen dømt til 30 dagers fengsel for sex-lokking i Høyesterett.

Fra nettchatten mellom 58-åringen og jenta

FRA NETTCHATTEN: Et kort utdrag av netchatten mellom den 58 år gamle Ranamannen og den 15 år gamle jenta.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Mannen kom i kontakt men jenta på nettsamfunnet Nettby i mars 2010. Mens de chattet med hverandre skal samtalen ha tatt en ubehagelig vending, og 15-åringen sa fra til moren.

– Datteren min sa «..mamma, mamma det er noen som tuller med meg på Nettby». Jeg gikk inn for å se hva det var, og ble rimelig lang i maska da jeg oppdaget at en mann på 58 år chattet om sex. Han lovte at han ikke skulle la det gå i henne, dersom hun var redd for å bli gravid. Men han skulle gjøre en masse andre ting, forteller 15-åringens mor til NRK. Hun ønsker å være anonym av hensyn til datteren.

Moren tok over chattingen med mannen, og avtalte å møte ham på jernbanestasjoen. Deretter kontaktet hun politiet.

Politiaksjon

Mor stanset overgrep

TATT PÅ FERSKEN AV POLITIET: Her ved denne benken ble 58-åringen pågrepet da han skulle til å ta kontakt med det han trodde var en 15 år gammel jente.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Politiet på Helgeland tok henvendelsen på alvor, og satte i gang umiddelbart. Etter det NRK erfarer iførte en lokkedue fra politiet seg de klærne som ble avtalt for møtet, og satte seg på en benk utenfor jernbanestasjonen. Og ventet.

Til avtalt tidspunkt dukket en mannsperson opp. Og akkurat i det han skulle gi seg til kjenne – ble han overrasket av tre politibiler. I løpet av sekunder var han pågrepet.

Ble dømt i to rettsinstanser

I fjor sommer avsluttet politiet sin etterforskning, og Statsadvokaten i Nordland tok ut tiltale etter straffelovens paragraf 201 A. I oktober samme år ble mannen dømt til 60 dagers fengsel i tingretten for å ha lokket ei 15 år gammel jente på internett til et møte ham for å ha sex.

Skjerpet straffen

59-åringen anket dommen, men ble dømt til 75 dagers fengsel i Hålogaland lagmannsrett. I tillegg ble han dømt for å ha oppbevart overgrepsbilder av barn. Også denne dommen ble anket.

Til Høyesterett

I juli år ble det klart at Høyesterett ville behandle anken fra den 59 år gamle Rana-mannen. Det mente advokat John Christian Elden var prinsipielt viktig.

– Det finnes ingen dommer knyttet opp til denne «grooming-bestemmelsen» fra Høyesterett tidligere, sa han til NRK.no i juli.

Ingen provokasjon

Høyesterett konkluderte med at det ikke forelå fullbyrdet overtredelse av paragraf 201 A, den såkalte «groomingparagrafen», men utjenlig forsøk på det.

Ettersom det var moren som hadde tatt initiativet til møtet, forelå det ikke ulovlig politiprovokasjon.

For at tiltalte skal kunne frifinnes på grunn av provokasjon fra private, må tiltalte være forledet til en handling som ellers ikke ville blitt gjort. Høyesterett fant ikke grunnlag for frifinnelse på det grunnlaget.

Dermed ble mannen dømt til fengsel i 30 dager.