Hopp til innhold

Strengere straff for nettovergrep

Straffen for seksuelle overgrep mot barn på internett skal bli langt strengere.

Fra nettchatten mellom 58-åringen og jenta

OMFATTENDE: Seksuelle ovegrep mot barn på internett er svært omfattende.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Det sier statssekretær i Justisdepartementet, Astrid Aaas Hansen. Til NRK forteller hun at regjeringen vil fremme en egen lovproposisjon for Stortinget i løpet av våren, der straffenivået for å begå seksuelle overgrep mot barn via internett skal betydelig opp.

Lovendring før sommeren

Astrid Aas Hansen

STRENGERE STRAFF: Statssekretær i Justisdepartementet, Astrid Aaas Hansen, varsler strengere straff for nettovergriperne.

– Ifølge Høyestrett må det foretas en lovendring i Straffeloven dersom vi skal få opp straffenivået på denne type overgrep. Og jeg antar at denne lovendringen blir vedtatt før sommeren, sier Astrid Aas Hansen.

Justispolitisk talsmann i Høyre, André Oktay Dahl, mener regjeringen ikke gjør nok for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn på nettet. Han mener det må etableres et nasjonalt senter for å komme disse overgrepene til livs.

Høyre ikke fornøyd

– Vi er ikke fornøyd med regjeringens innsats. Og ikke minst etter at regjeringen har sagt nei til etableringen av et eget senter for å bekjempe overgrepene. Det finnes et slikt senter i London, og der har man svært gode erfaringer å vise til, sier André Oktay Dahl.

Oktay Dahl sier han synes det er en rar beslutning av regjeringen å ikke støtte Høyre i spørsmålet om etableringen av et nasjonalt senter.

Åpen høring

Andre Oktay Dahl

IKKE FORNØYD: Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl er ikke fornøyd med regjeringens innsats.

Foto: Thor Erling Brenne

– Vi skal ha åpen høring om denne saken den 25. mars. Jeg håper at regjeringen bruker tiden godt fram til da, og tar til fornuft i denne saken, sier André Oktay Dahl.

Statssekretær i Justisdepartementet, Astrid Aas Hansen, tilbakeviser Høyres kritikk.

Tilbakeviser kritikken

– KRIPOS har sin norske versjon av denne engelske modellen hvor man gjennom et etablert samarbeid involverer frivillige organisasjoner og myndigheter til felles innsats særlig når det gjelder forebygging, sier Aas Hansen.

I 2007 ble den såklate "groomingparagrafen" innført i Norge. En paragraf som gjør det straffbart å innlede tillitsforhold med mindreårige med tanke på å senere begå overgrep. Tre år etter er bare en person dømt etter denne lovbestemmelsen. Astrid Aas Hansen velger ikke å se på dette som et nederlag.

Holdningsskapende effekt

– Jeg velger heller å se på det som et verktøy for politiet å komme i posisjon i forhold til voksne som bruker internett for å komme i kontakt med barn i den hensikt å begå et seksuelt overgrep. Jeg tror også at det har hatt en holdningsskapende effekt overfor barn og unge, og at det gir en informasjon til fordeldre om at dette er et fenomen man må ta på alvor, sier Astrid Aas Hansen.