Hopp til innhold

Dømt for "sexlokking" - får behandlet saken i Høyesterett

Høyesterett kommer til å behandle anken fra den 59 år gamle Rana-mannen som ble funnet skyldig i forsøk på sexlokking.

Mor lurte overgriper i fella

TATT PÅ FERSKEN AV POLITIET: Her ved denne benken ble 59-åringen pågrepet da han skulle til å ta kontakt med det han trodde var en 15 år gammel jente.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

59-åringen ble dømt til 75 dagers fengsel i Hålogaland lagmannsrett for å ha lokket ei 15 år gammel jente på internett til et møte ham for å ha sex, i tillegg ble han dømt for å ha oppbevart overgrepsbilder av barn.

– Gledelig for min klient

Nå vil Høyesterett vurdere saken på nytt.

– Dette er gledelig for min klient. Høyesterett har sagt at de vil prøve saken i full bredde, altså også å prøve bevisene, slik at han har muligheten til å gå fri, sier mannens advokat, John Christian Elden.

Ble lokket i felle

Det var i mars i fjor at 59-åringen ble pågrepet utenfor jernbanestasjonen i Rana, etter at den 15 år gamle jenta hadde gitt beskjed til moren om at en 59-år gammel mann ville ha sex med henne. Moren overtok chatten på nettet og lokket mannen i felle.

Politiet reagerte umiddelbart. Etter det NRK erfarer iførte en lokkedue fra politiet seg de klærne som ble avtalt for møtet, og satte seg på en benk utenfor jernbanestasjonen. Og ventet.

John Christian Elden

John Christian Elden.

Foto: NRK

Til avtalt tidspunkt dukket en mannsperson opp. Og akkurat i det han skulle gi seg til kjenne – ble han overrasket av tre politibiler. I løpet av sekunder var han pågrepet.

Dømt etter «groomingparagrafen»

Mannen ble siktet etter straffelovens paragraf 201 A, den såkalte «groomingparagrafen» eller lokkeparagrafen.

Han ble først dømt til 60 dagers fengsel i tingretten, før han i lagmannsretten også ble dømt for oppbevaring av overgrepsbilder mot barn. Der ble straffen satt til 75 dagers fengsel.

Nå skal høyesterett vurdere bevisene på nytt. Det mener John Christian Elden er prinsipielt viktig.

– Det finnes ingen dommer knyttet opp til denne "grooming-bestemmelsen" fra høyesterett tidligere, sier han.

Saken skal opp i Høyesterett til høsten.