NRK Meny
Normal

200 så Nordnorsken i åpningshelga

Sara Lyngar (4) fra Bodø var full av forundring i møte med Tina Lindvall tekstilskulptur på Nordnorsken.

Nordnorsken, Sara og Mikkel Lyngar

NESTEN-VETERAN: Sara Lyngar (4) er på Nordnorsken for andre gang. Her studerer hun Anne Rita Nybostads kunstverk 'Lets go whaling' sammen med pappa Mikkel.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

- Bein, kommer det kontant fra fireåringen når vi spør hva hun ser. Og det er full klaff. Lindvalls skulptur "Legs" er et av tilsammen 33 kunstverk som utgjør den 62. Nordnorske Kunstutstilling. 19. januar åpnet den tradisjonsrike utstillingen i lokalene til Bodø Kunstforening.

Tilbake til opprinnelsen

Etter en turbulent periode har Nordnorsken i år funnet tilbake til sitt opprinnelige spor. Det er slutt på faste temaer og deltakerne kan uttrykke seg fritt. Produsent Pia Lidvall tror det kan være årsaken til at så mange kunstnere ville være med på årets utstilling.

Nordnorsken, Calofornia Playboy

INVENTING WONDERLAND: Marianne Darlén Solhaugstrands serie Inventing Wonderland tematiserer det kvinnelige blikket på mannen.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

- Det har blitt en svært variert utstilling hvor utrolig mange teknikker er representert. Flere av verkene tar for seg tema som er aktuelle i samfunnsdebatten, og det er gledelig å se at kunst kan være mer enn en visuell opplevlese av form og farger, sier Pia Lidvall. 33 kunstnere ble antatt i år, hvorav 19 er debutanter.

- Landsdelsutstillingen skal være en viktig arena for unge kunstnere som skal ta sitt første steg, sier Lidvall.

Fyrstikk-eske

Bodø-kunstneren Thor Arne Losnedal har konsentrert seg om de mest aktuelle og globale spørsmål vi står overfor, og han har latt seg inspirere av fyrstikkeska.

- Motivet er furua med med sola i bakgrunnen skal visstnok står på Grønøy i Meløy fortsatt. Jeg har kjørt forbi der flere ganger, men har ikke vært så heldig at jeg har sett den, forteller han.

Inspirasjonen fikk han av et tv-program om global dimming.

- Det er et lag av forurensing som fungerer som en solbrille mellom sola og jorda og beskytter oss mot osonstrålene. Bildet mitt ser litt dimmet, eller møkkete ut. Furua er død og under sitter to personer ved et bål. Det kan være det første bålet menneskene laget eller det siste, sier han.

Vellykket åpningshelg

Nordnorsken

'AN OFFER YOU CANT REFUSE': Ragnhild Johansen henviser med tittelen til et ikonisert sitat fra filmens verden, nemlig Marlon Brandos utsagn fra Gudfaren fra 1972.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Omlag 200 mennesker var innom Nordnorsken i åpningshelga, og Pia Lidvall fikk mange gode tilbakemeldinger.

- Folk synes det var mye å se på. Mange festet seg ved Edvine Larssens bunadsinstallasjon. Men også installasjonen til Heidi Nokolaisen hvor folk kan skrive ned sine tanker for framtiden på en papirlapp og legge ned i en postkasse.

Utstillingen blir hengende i Bodø fram til 10. februar før den skal ut på turne i landsdelen. Og skal vi tro de besøkende i Bodø har folk mye å se fram til.

- Variert, morsomt og spennende, er dommen fra en knippe besøkende søndag.