- Psykotisk i gjerningsøyeblikket

Den siktede norsk-iraneren var psykotisk da han drepte Ann-Mari Solås, og kan derfor ikke straffes med fengsel.

Kvinne knivdrept i Bodø

DRAP: 16.desember ble Ann-Mari Solås knivstukket og drept utenfor boligen sin på Mørkved.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / Scanpix

Advokat Nils Aga

FORSVARER: Advokat Nils Aga sier at konklusjonen til de sakkyndige er som forventa.

Foto: Eva Berget / NRK

Forsvarer Nils Aga sier at konklusjonen er klar.

- Konklusjonen i rapporten er klar. Min klient er og var psykotisk. Det betyr at han ikke kan straffes med fengsel, men politiet kan velge å be om at han dømmes til psykiatrisk behandling, sier Aga til NRK.

LES OGSÅ: - Et tilfeldig drapsoffer

Helsevesenet bestemmer

- Det betyr også at det er helsevesenet som bestemmer når han slipper ut av en eventuell behandlingsinstitusjon. Når de finner ut at han er frisk nok, så slipper han ut.

Ann-Mari Solås ble drept utenfor hjemmet sitt på Mørkved i Bodø i desember i fjor. Mannen som drepte henne sa at indre stemmer befalte han å drepte. Nå er det klart at mannen ikke kan dømmes til fengselsstraff.

LES OGSÅ: - Barna varslet om drapet

LES OGSÅ: - Barna varslet om drapet

- Dette betyr at vi må be om at han idømmes tvungen psykisk helsevern. Nå blir saken oversendt til Statsadvokaten og Riksadvokaten avgjør om det blir tatt ut tiltale. Vi jobber mot rettssak i mai, sier politiadvokat Øyvind Rengård til NRK.

Politiet regner med å oversende saken til Statsadvokaten i løpet av neste uke. Innen utgangen av februar regner politiet med at saken er sendt til Riksadvokaten.

- Som forventa

Salten tingrett oppnevnte to sakkyndige som har vurdert om den siktede mannen er strafferettslig tilregnelig. Aga sier at rapporten er klar.

- Begge de sakkyndige er enige om at han er og var psykotisk, sier advokaten.

- Jeg hadde blitt særdeles overraska dersom konklusjonen hadde blitt anderledes. Jeg tror heller ikke at noen av de andre som har vært i kontakt med han er overraska. Dette var som forventet.

Forsvarer Nils Aga har snakka med sin klient om rapporten. Norsk-iraneren har siden han ble sikta for drapet hevdet at han er syk.

- Han må hjelp.

Den sikta vil trolig sitte i varetekt fram til rettssaken som starter i mai. Etter at en dom faller i saken blir han eventuelt overført til institusjon.

Drapsetterforskning i Bodø

RETTSSAK I MAI: Etterforskninga etter drapet i desember er avslutta. Politiet regner med at det blir rettssak i mai.

Foto: Lunde, Bjørn Erik Rygg / SCANPIX